Het Oostenrijkse Hallstatt telt slechts 780 inwoners, maar stil is het er niet. Het fotogenieke dorp lijdt al jaren onder massatoerisme. Het uitbreken van corona bracht de rust terug. Fotograaf Hans Wilschut fotografeerde Hallstatt tussen 2018 en 2020. 'This is Hallstatt, kein Museum!' is te zien tot en met 26 september in de Kunsthal Rotterdam! 

Arendelle 

De inwoners van Hallstatt leven eigenlijk 24/7 in een openluchtmuseum. Elke dag worden er busladingen toeristen gedropt bij het kleine dorpje om selfies te maken bij het pittoreske dorp. En eerlijk is eerlijk, Hallstatt is een plaatje! Het gerucht dat Hallstatt model stond voor Arendelle uit de bekende Disney-film Frozen, maakte het dorp pas echt tot een attractie.

hallstatt---paraplu's.jpg
Bron: Hans Wilschut
Hans Wilschut, Schiffstation, 2019, Hallstatt
hallstatt---paraplu's.jpg

Schril contrast

Op de foto's van Hans Wilschut is te zien hoe de toeristen door de sprookjesachtige straten krioelen, hoe ze dringen om de mooiste foto's te maken en naar binnen gluren bij bewoners. Het dorp wordt volledig toegeëigend. Op de foto's uit 2020 is Hallstatt weer van de bewoners. Er is geen kip op straat. Het dorp kan weer ademen. Wilschut toont een blik op massatoerisme. Zonder oordeel. Dat laat hij aan de kijker over. 

hallstatt---supermarkt.jpg
Bron: Hans Wilschut
Hans Wilschut, Salz Shop, 2019, Hallstatt
hallstatt---supermarkt.jpg

Hans Wilschut

Hans Wilschut (1966) richt zich in zijn fotografie vooral op stadslandschappen en heeft een scherp oog voor compositie. Met zijn urban stillevens onderzoekt Wilschut thema's als globalisering, migratie en verstedelijking. Zijn werk gaat altijd over menselijk gedrag, hoewel er meestal geen mens te bekennen is op zijn foto's.  

stadsbeelden_wilschut.jpg
Bron: Hans Wilschut
Hans Wilschut, Sao Paolo, 2019
stadsbeelden_wilschut.jpg

Deel dit artikel