Oscar Murillo (1986) won in 2019 de prestigieuze Turner Prize en heeft nu zijn eerste Nederlandse solotentoonstelling in KM21 in Den Haag. Met als hoogtepunt een reeks grootschalige schilderijen die werden geïnspireerd door Monets waterlelies. Te zien tot en met 18 april!

Beperkt zicht

Het formaat, de kleuren, de techniek. Alles wijst erop dat de serie 'Social Cataracts' verwijst naar de werelberoemde waterlelies van Monet. Alleen Murillo's 'waterlelies' ogen veel grover. Op sommige plekken zitten er zelfs scheuren in het doek. De serie is een onderzoek naar beperkt zicht, op zowel medisch als sociaal en politiek vlak. Tijdens het schilderen van de waterlelies leed Monet namelijk aan staar, waardoor hij kleur en textuur niet meer goed kon waarnemen. 

murillo---2.jpg
Bron: Oscar Murillo // Foto: Jack Hems
Oscar Murillo, surge (social cataracts), detail, 2019
murillo---2.jpg

Utopie of dystopie?

Daarnaast speelt 'Social Cataracts' in op het stijgen van de waterspiegel, op het water dat zich niet aan grenzen of afspraken houdt. Enerzijds een beangstigend idee, anderzijds kan een wereld zonder grenzen gezien worden als utopie. 

murillo---zaal1.jpg
Zaaloverzicht Oscar Murillo
murillo---zaal1.jpg

Staar

Murillo richt zich in zijn werk op thema's als migratie, ontheemding en de negatieve gevolgens van globalisatie. Hij vindt dat er sprake is van sociale en politieke staar: we zien de werkelijkheid niet scherp meer. 

murillo---zaal2.jpg
Zaaloverzicht Oscar Murillo
murillo---zaal2.jpg

Deel dit artikel