De tweejaarlijkse Papier Biënnale in Museum Rijswijk staat dit keer in het teken van 'transition'. Twintig kunstenaars uit binnen- en buitenland tonen met papierkunst hun visie op de veranderlijke tijden waarin we leven. Te zien tot en met 13 november!

Roaring twenties

Inflatie, klimaatverandering, onrust in de politiek, we leven in roerige tijden waarin veel lijkt te veranderen en te verschuiven. Vergelijkbaar met de 'roaring twenties' van de vorige eeuw. Niet vreemd dus dat de Papier Biënnale dit jaar voor het thema 'transition' koos. Hoe kijken kunstenaars tegen deze tijd aan? En hoe zetten ze daarbij papier als materiaal in? 

papier---lucifers.jpg
Erik van Maarschalkerwaard, Brandweerkazerne, 2022
papier---lucifers.jpg

Vuilnisflora

Een van de internationale kunstenaars is de Britse Tracey Bush. Zij maakte van verpakkingspapiertjes, zoals je die vindt in de berm, bloemen en planten. Alsof er nieuwe flora is ontstaan uit het afval van mensen. Op ontroerende wijze kaart zij de vervuiling van de aarde aan. 

Toverlantaarns

Layla May Arthur maakt van papier toverlantaarns met sprookjesachtige taferelen waar je even in kunt verdwijnen, juist even niet bezig hoeft te zijn met alles om je heen. Verandering is immers moeilijk, iets wat we liever zouden negeren of voor zouden willen vluchten. Het werk van Arthur biedt deze kans. Voor heel eventjes, want daarna zullen we de realiteit weer onder ogen moeten komen. 

papier---toverlantaarn.jpg
Layla May Arthur, The Storyteller, 2021
papier---toverlantaarn.jpg

Museum Rijswijk

Museum Rijswijk focust zich op papier, textiel en de geschiedenis van Rijswijk. In even jaren kun je er de Papier Biënnale bezoeken en in oneven jaren is er de Textiel Biënnale. Ook is er naast Rijswijkse kunst en erfgoed ook altijd wel een papier- of textieltentoonstelling te zien. 

Deel dit artikel