De tentoonstelling 'Revolusi!' belicht de Indonesische onafhankelijksstrijd tussen 1945 en 1949 vanuit verschillende perspectieven. Aan de hand van verhalen, objecten en kunst krijg je als bezoeker een uitgebreid beeld van dit bewogen stuk geschiedenis. Te zien tot en met 5 juni!
Onafhankelijkheid
De tentoonstelling in de Philipsvleugel van het Rijks begint met videobeelden van het uitroepen van de onafhankelijkheid van Indonesië op 17 augustus 1945 door Sukarno. In de volgende zalen gaat het over de vier jaar durende strijd die daarop volgde, waarin voormalig bezetter Nederland met militaire acties probeerde de kolonie in handen te krijgen.
Centraal staan mensen die de revolutie van dichtbij hebben meegemaakt: strijders, politici, diplomaten, journalisten en kunstenaars. Hun persoonlijke verhalen worden aangevuld door objecten uit de collectie van het Rijks, bruiklenen en filmmateriaal.
Kunst op straat
De revolutie werd niet alleen vastgelegd door journalisten en fotografen, maar ook door kunstenaars. Zij begaven zich in de voorhoede van de strijd door kunst in te zetten als politieke propaganda. Honderden affiches kleurden het straatbeeld en zorgden voor saamhorigheid onder de Indonesische bevolking. Ook graffiti speelde een belangrijke rol. Overal op de muren doken Engelse teksten op om de aandacht van de buitenlandse politiek te trekken.
Hedendaags
Speciaal voor 'Revolusi!' maakte de hedendaagse kunstenaar Timoteus Anggawan Kusno (1989) een zaalvullende installatie. Hij gebruikte daarvoor objecten uit de collectie van het Rijkmuseum, waaronder schilderijlijsten.