De Biesbosch is een van de mooiste natuurgebieden die ons land rijk is. Ook kunstenaars worden door de schoonheid aangetrokken. In het Dordrechts Museum is een selectie schilderijen van het nationale park te bewonderen tot en met 8 januari! 

Biesbosche doeken

Vanuit Dordrecht vaar je zo de Biesbosch. Daarom wordt het ook wel de achtertuin van de stad genoemd. Geen wonder dat deze bijzondere omgeving vaak terug te vinden is op de doeken van Dordtse schilders. 'Schilders van de Biesbosch' bestaat uit 70 schilderijen en tekeningen van de 19e eeuw tot nu. 

biesbosch---huis.jpg
Bron: Collectie Groeneveld
René de Jong, Het veerhuis aan de Kop van 't Land, 2004
biesbosch---huis.jpg

Publicatie

Aanleiding voor de tentoonstelling is het verschijnen van het gelijknamige boek. Voor deze publicaties hebben Wim van Wijk en Pieter Jorissen de handen ineengeslagen. De eerste is Biesbosch-kenner en -bewoner, de tweede weet alles over de Dordtse kunstscene. 

Bijzonder gebied

Wat de Biesbosch zo bijzonder maakt is dat het getijden heeft, wat uitzonderlijk is voor een zoetwatergebeid. Via de Nieuwe Waterweg staat de Biesbosch in contact met de Noordzee. Daardoor kent het gebied een verschil in waterhoogte van circa 70 centimeter. Het gebied staat ook bekend om zijn beverpopulatie. Nadat het knaagdier in 1826 in Nederland was uitgestorven, werd het in 1988 geherintroduceerd in de Biesbosch. 

Deel dit artikel