Temidden van de gotische Sint Janskerk in het centrum van Schiedam heeft kunstenaar Florentijn Hofman een gigantische cocon geplaatst. Binnenin kun je tot rust komen. En wie weet kom je er als herboren weer uit. Te zien tot en met 12 september!

Metamorfose

Wie via de zij-ingang de Sint Janskerk binnengaat, komt niet in de kerk terecht, maar in een groene cocon van 26 meter lang en 6 meter hoog. Dit kunstwerk van Florentijn Hofman, dat hij in opdracht van Stedelijk Museum Schiedam maakte, is een plek om tot jezelf te komen. De kunstenaar wilde een veilige cocon creeëren waar de bezoeker kan reflecteren en een metamorfose kan ondergaan. Zoals een rups een vlinder wordt. 

Oud en nieuw

Misschien nog wel wonderlijker is de Stadscocon van de buitenkant bekijken. Als een gigantische groene onderzeeër ligt de cocon in het middenschip van de kerk. Alsof het vastgelopen is tussen de zuilen. Het is een vervreemdende clash tussen hedendaagse kunst en het eeuwenoude kerkinterieur. 

stadscocon---binnenkant.jpg
Bron: Aad Hoogendoorn
Florentijn Hofman, Stadscocon, 2021
stadscocon---binnenkant.jpg

Praktisch

Zowel de Stadscocon als de Sint Janskerk zijn gratis te bezoeken. Voor de Stadscocon moet wel een tijdslot gereserveerd worden. Dat kan via de website van Stedelijk Museum Schiedam. 

Badeenden

Florentijn Hofman is vooral bekend van zijn reuzachtige badeenden. Wereldwijd duiken de eenden op in meren, plassen en rivieren in het kader van Hofmans project 'Spreading joy around the world'. De kleinste is 5 meter hoog, de grootste maar liefst 26 meter! Een diepere betekenis zit er niet achter, maar het is een vrolijk gezicht. 

stadscocon---eend.jpg
Florentijn Hofman, Rubber Duck, Sydney
stadscocon---eend.jpg

Wie is de mol?

Afgelopen jaar deed Hofman mee aan Wie is de Mol?. Kijk hieronder de afleveringen terug! 

Kijk Wie is de Mol?

 

Deel dit artikel