De Vlaamse fotograaf Vincent Delbrouck raakte in 2018 gefascineerd door een groep jongeren op Cuba. In een kleurrijke en ontwapenende serie foto's heeft hij hun leven en hun omgeving vast gelegd. Te zien tot en met 5 december! 

Ode aan de jeugd

Groene bladeren, huizen met gekleurde muren en een rivier om af te koelen. Dat is het decor van de fotoserie 'Champú' (aangelengde rum) van Vincent Delbrouck (1975), waarmee hij een ode aan de jeugd brengt. Verdeeld over de verdiepingen van het indrukwekkende grachtenpand aan de Keizersgracht hangt een honderdtal foto's van een groep Cubaanse tieners. Hun portretten hangen tussen stillevens die Delbrouck nam in de Havaanse wijk La Vibora, waar de jongeren wonen. 

delbrouck---oscar.jpg
Bron: Vincent Delbrouck
Vincent Delbrouck. OSCAR AT THE RIVER, 2018
delbrouck---oscar.jpg

Positieve flow

De vrienden hangen rond, knuffelen en zoenen. Hun leven lijkt zorgeloos, maar dat is het allerminst. Cuba zit in een zware economische crisis en er is weinig toekomstperspectief. Toch is het Delbrouck gelukt om de positive flow van de jongeren te benadrukken. Ze zijn jong en verliefd, de toekomst is voor later. 

delbrouck---stelletje.jpg
Bron: Vincent Delbrouck
Vincent Delbrouck. GABRIELA AND DAYRON AT THE RIVER, 2018
delbrouck---stelletje.jpg

Collage

Delbrouck fotografeert intuïtief, geen van zijn foto's is vooraf bedacht. Of zoals hij zelf zegt: "Ik drijf mee met het leven". De combinatie van portretten en stillevens maakt van 'Champú' een soort collage, die je enerzijds terug laat denken aan je eigen tienerjaren en je eerste verliefdheid en je anderzijds aanspoort een ticket naar Cuba te boeken. Het is een prachtige impressie van een levensfase en van een land. 

Deel dit artikel