Het Eye Filmmuseum viert dit jaar zijn 75e verjaardag. Reden voor een feestje! Dat doen ze met de tentoonstelling Vive le Cinéma!, waarvoor vijf filmmakers uit vijf verschillende werelddelen gevraagd werden om een cinematografische installatie te maken die de grenzen van film oprekt. Te zien tot en met 5 september!

De meest abstracte film ooit

De installaties in Vive le cinéma! zijn alle vijf totaal anders, maar hebben met elkaar gemeen dat ze de vraag opwerpen wat film nou eigenlijk is. Zo hebben Nanouk Leopold (1968) en Daan Emmen (1968) van het duo Leopold Emmen geprobeerd de meest uitgebeende versie van een film te maken. In hun installatie Filmwork for Eye: 5 Scenes at a Walking Pace worden de 'scènes' gecreëerd door licht en geluid, terwijl je als toeschouwer door een donkere set van schotten loopt. Je speelt dus zelf de hoofdrol in deze abstracte film! 

vive-la-cinema---leopold-emmen.jpg
Bron: Studio Hans Wilschut
Leopold Emmen, Filmwork for Eye: 5 Scenes at a Walking Pace, 2021
vive-la-cinema---leopold-emmen.jpg

Kijken en bekeken worden

Ook in de installatie van de Mexicaanse Carlos Reygadas (1971) wordt de toeschouwer onderdeel van de film. Je neemt met 9 andere bezoekers plaats in een gigantische draaiende filmspoel. Doordat twee delen in tegengestelde richting draaien, kom je oog in oog te staan met de anderen. Deze ontmoetingen worden gefilmd. The Eye Machine gaat over kijken naar anderen en bekeken worden, een essentieel kenmerk van film. Hoe kijken we naar anderen? En hoe kijken zij naar ons?  

vive-la-cinema---mosese.jpg
Bron: Studio Hans Wilschut
Lemohang Jeremiah Mosese, Bodies of Negroes, 2021
vive-la-cinema---mosese.jpg

Warmtebeelden

De Argentijnse Lucrecia Martel (1966) doet weer iets heel anders. In een totaal verduisterde ruimte komen films tot stand door warmtebeelden. Maar niet alleen je eigen warmtebeeld verschijnt... Naast je verschijnen nog andere figuren, wat je het gevoel geeft dat deze mensen bij je in de ruimte zijn. Het suggereert een verbondenheid. Via speakers hoor je hun verhaal in vergeten talen. 

'Vive le cinéma!' is een ode aan de mogelijkheden aan film en de impact die het op ons kan hebben. Een diverse, interactieve tentoonstelling die je als filmliefhebber gezien moet hebben! 

Deel dit artikel