Vogels zijn een lust voor het oog met hun prachtige verendek en elegante vlucht door de lucht. Deze kunstenaars hebben ze vereeuwigd op het doek! 

birds---hondecoeter.jpg
Bron: Wikipedia
Melchior d'Hondecoeter, Vogels in het park, 1680
birds---hondecoeter.jpg

Watervogels

Een pelikaan, een helmkasuaris, een flamingo, een zwarte kroonkraanvogel en nog veel meer watervogels. Dit vorstelijke vogelfestijn schilderde Melchior d'Hondecoeter in opdracht van Willem III en Mary voor in Paleis Het Loo. D'Hondecoeter (1635-1695) was expert in het schilderen van pluimvee. Dat is wel te zien! 

birds---audubon.jpg
Bron: Wikipedia
John James Audubon
birds---audubon.jpg

Birds of America

Deze afbeelding komt uit 'The birds of America', een van de belangrijkste ornithologische werken, geschreven door John James Audubon (1785-1851). Er zijn slechts 120 kopiën van dit magnum opus. Zeer zeldzaam dus als je deze in de kast hebt staan. 

birds---van-gogh.jpg
Bron: Wikipedia
Vincent van Gogh, IJsvogel, 1886
birds---van-gogh.jpg

IJsvogel

Waar is deze ijsvogel zo geconcentreerd naar aan het loeren? Een lekkere vis? Of is er gevaar? Het is een van de weinige schilderijen van Van Gogh (1853-1890) met een vogel als onderwerp. 

birds---snyders.jpg
Bron: Wikipedia
Frans Snyders, Concert of Birds, 1630
birds---snyders.jpg

Zangvogels

Vogels staan natuurlijk bekend om hun gezang. Vooral in de ochtend kunnen ze er wat van. Frans Snyders (1579-1657) gaf er een grappige draai aan met dit concert! 

birds---puttertje.jpg
Bron: Wikipedia
Carel Fabritius, Vink, 1654
birds---puttertje.jpg

Puttertje

Dit knappe distelvinkje van Carel Fabritius (1622-1654) hangt in het Mauritshuis. In de 17e eeuw waren vinken populaire huisdieren, omdat je ze kon leren water te putten met een klein emmertje. Daarom wordt dit werk ook wel Het Puttertje genoemd.  

birds---arcimboldo.jpg
Frida Kahlo, Me and my parrots, 1941
birds---arcimboldo.jpg

Frida's papegaaien

Frida Kahlo (1907-1954) schilderde zichzelf graag met haar huisdieren. Op dit werk poseert ze met haar papegaaien. Hun gekleurde veren steken mooi af bij Kahlo's witte kleding. 

birds---arcimboldo.jpg
Bron: Wikipedia
Guiseppe Arcimboldo, Lucht, 1566
birds---arcimboldo.jpg

Veerkrachtig portret

Een man helemaal gemaakt van vogels. Welke herken jij? De Renaissance-schilder Guiseppe Arcimboldo (1526-1593) stond bekend om dit soort portretten opgebouwd uit dingen, zoals groente, fruit, vissen, etc. 

birds---zwaan.jpg
Jan Asselijn, De bedreigde zwaan, 1650
birds---zwaan.jpg

Zwaan Johan

Deze zwaan is bewoner van de eregalerij van het Rijksmuseum. Ze beschermt haar eieren tegen de hond die linksonder te zien is. Op een van de eieren staat Holland geschreven. Waarschijnlijk staat dit schilderij voor de in 1672 vermoorde staatsman Johan de Witt, die zijn land verdedigt tegen vijanden. 

Deel dit artikel