Van de klompendans tot ballet, van disco tot hiphop. Mensen houden van dansen. Deze kunstwerken laten dat prachtig zien! 

De ballerina's van Degas

Een ballerina schittert natuurlijk nergens zo als op het podium. Maar daar was Edgar Degas niet in geïnteresseerd. Hij schilderde de sierlijke meisjes in tutu juist backstage of tijdens repetities. Je krijgt een inkijkje in het harde leven van de ballerina dat bestaat uit oefenen, oefenen, oefenen. 

dansen---degas.jpg
Edgar Degas, Ballet Rehearsel, 1873
dansen---degas.jpg

Dansen alsof niemand kijkt

Deze vrouw kan het niks schelen wat anderen van haar denken. Dit is haar 'jam' en ze gaat er helemaal voor in de wereldberoemde Parijse nachtclub Moulin Rouge.

dansen---lautrec.jpg
Henri de Toulouse-Lautrec, Dance at the Moulin Rouge, 1890
dansen---lautrec.jpg

Lekker clubben

Nog een nachtclub. Dit keer in Chicago, geschilderd door Archibald John Motley. Achterin wordt flink gedanst. Wat voor muziek zou er op staan? 

dansen---nightlife.jpg
Archibald John Motley, Nightlife, 1943
dansen---nightlife.jpg

Montmartre

Renoir schilderde een zonnig dansfeest bij Café Le moulin de la Galette, bovenop Montmartre. Aan de kleding te zien zijn de bezoekers welgestelde 'parisiens'. Renoir kreeg flink wat kritiek op dit werk, omdat Montmartre een arme volksbuurt was en zijn schilderij dus ietwat onrealistisch. 

dansen---renoir.jpg
Auguste Renoir, Dance at Le Moulin de la Galette, 1876
dansen---renoir.jpg

Naakt dansen

Een rondedans, naakt, uitbundig in warme kleuren tegen een koele achtergrond. Vieren ze de lente? Het leven? De liefde? In elk geval straalt het een gevoel van vrijheid en geluk uit. Dit is één van de bekendste werken van Matisse en wordt gezien als sleutelwerk, waarin hij ook zichzelf bevrijdde uit de heersende regels. 

dansen---matisse.jpg
Henri Matisse, Dance (II), 1910
dansen---matisse.jpg

Dancing in the rain

Dansen op het strand is natuurlijk uitermate romantisch. Maar misschien iets minder als het regent en waait, zoals op dit werk van Jack Vettriano. Het verliefde koppel lijkt er echter geen last van te hebben. 

dansen---strand.jpg
Jack Vettriano, The singing butler, 1992
dansen---strand.jpg

Rond de meiboom

Kinderen dansen met linten rond een meiboom, een zomerritueel dat bijvoorbeeld wordt uigevoerd in Scandinavië. De papieren silhouetten van Kristi Malakoff staan stil in de tijd, maar toch is de beweging en de levendigheid te voelen. 

dansen---silhouet.jpg
Kristi Malakoff, Maibaum
dansen---silhouet.jpg

Follow the steps

In 2016 sierde 5000 gouden voetstappen de straat richting het Museum of Fine Arts in Montreal. De voetstappen staan kriskras door elkaar en wie ze volgt zou weleens in een dans terecht kunnen komen. En dat was precies de bedoeling van kunstenaar Jean Verville: een gigantische dansvloer! 

dansen---dansvloer.jpg
Jean Verville, Dance Floor, 2016
dansen---dansvloer.jpg

Tule

In eerste instantie lijkt dit gewoon stof, maar als je goed kijkt zie je twee dansers. Benjamin Shine maakt dit soort prachtige sculpturen helemaal van tule. 

Deel dit artikel