Het gebouw van het Amsterdam Museum wordt grondig gerenoveerd. Tot die tijd huist het museum op verschillende plekken in de stad, waaronder de Hermitage waar het museum haar eigen vleugel heeft. Maar liefst 6 tentoonstellingen laten je met andere ogen naar de hoofdstad kijken! 

expo-adam---panorama.jpg
Bron: Amsterdam Museum, Foto Gert Jan van Rooij
Zaaloverzicht Panorama Amsterdam
expo-adam---panorama.jpg

Panorama Amsterdam

Het kloppende hart van de vleugel is Panorama Amsterdam. Op de 7 meter hoge wanden volg je de roerige tijdlijn van de stad aan de hand van kunstwerken. Middenin de zaal dient een langwerpig bouwwerk als 'laboratorium'. Daar krijgt de bezoeker wisselende verhalen te zien en te lezen die de collectie in een totaal ander daglicht zetten. 

expo-adam---maasdamme.jpg
Bron: Amsterdam Museum
Diorama van Rita Maasdamme
expo-adam---maasdamme.jpg

De Maasdamme collectie

Een van de kritische verhalen waar het Amsterdam Museum zich op richt is het koloniale verleden. Dit doen ze onder andere met een bijzondere collectie diorama's van Rita Maasdamme (1944-2016). Met haar poppen vertelde ze vanaf de jaren 80 verhalen over de Nederlandse voormalige koloniën vanuit het perspectief van tot slaafgemaakte mensen, marrons en inheemse bevolking. 

expo-adam---bijlmerramp.jpg
Description (70 chars)
expo-adam---bijlmerramp.jpg

30 jaar Bijlmerramp

Een grote impact op Amsterdam had de Bijlmerramp, waarbij een Boeing 747 neerstortte op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Bijlmermeer. In de tentoonstelling '30 jaar Bijlmerramp: herdenken in generaties' reflecteert het Amsterdam Museum op de ramp, de slachtoffers en de trauma's. 

expo-adam---roxy.jpg
Bron: Cleo Campert
Cleo Campert, Zubrowka in RoXY
expo-adam---roxy.jpg

Club RoXY

Veel mensen zullen nog weleens heimwee hebben naar de in 1999 afgebrande Club RoXY, de iconsiche club die het toevluchtsoord was voor iedereen die kleurrijk en flamboyant was. In het Amsterdam Museum komt de RoXY opnieuw tot leven met film- en fotomateriaal van Cleo Campert, destijds huisfotograaf van de club. 

expo-adam---wonen.jpg
Bron: Amsterdam Museum, Inez Agnese
Operatie Wonen
expo-adam---wonen.jpg

Operatie Wonen

Het is een belangrijk thema in Amsterdam: wonen. Waar moeten al die studenten heen? En kun je als starter nog een huis kopen? Het Amsterdam Museum biedt een kritische blik op de huidige woningcrisis door terug te blikken op het woningbeleid van de afgelopen eeuw. 

expo-adam---noordside.jpg
Bron: Gert Jan van Rooij
Welkom in de Noordside
expo-adam---noordside.jpg

Noordside

Amsterdam-Noord verandert ontzettend snel en wordt steeds populairder. Daar is niet iedereen blij mee. 'Welkom in de noordside' laat de ontwikkelingen van het stadsdeel zien, inclusief gentrificatie en de opstand daartegen van de noorderlingen die er al decennia lang wonen. 

Deel dit artikel