Plastic heeft ons leven op vele manieren makkelijker gemaakt, maar de natuur heeft er ontzettend onder te lijden, omdat het zo moeilijk afbreekbaar is. Deze kunstwerken laten de esthetiek, maar ook het gevaar van plastic zien.

Diep in de zee 

Rondlopen in dit kunstwerk van Messy Msxi is zowel sprookjesachtig als zorgwekkend. Met 20.000 stukken plastic bootste ze de door plastic gevulde oceanen na. 

Toxic life

Een prehistorisch skelet, maar dan omwikkeld met visdraad en ander plastic afval. Dit contrasterende beeld is gemaakt door Alvaro Soler Arpa onder de noemer Vida Toxida (Toxic Life). 

Koelboxen

Een iglo, maar dan gemaakt van felgekleurde koelboxen. Het is een knipoog naar het koude materiaal waar de traditionele ijshut van gemaakt wordt. Maar het doet toch ook denken aan de opwarming van de aarde. Hoe houden we de boel koud?

Rare bomen

Groeien er nou zakjes aan deze takken? In dit vervreemdende beeld van Pascale Marthine Tayou contrasteren natuurlijk en kunststof materiaal met elkaar. En de aanklacht tegen hoe we met onze natuur omgaan is natuurlijk niet te missen. 

Plastic vis

Deze walvis van Studiokca sprong maandenlang uit het water bij Hoog Catherijne in Utrecht. Het imposante dier is volledig gemaakt van plastic voorwerpen die zijn aangespoeld op stranden in Hawaii. 

plastic---whale.jpg
Bron: Wikipedia Commons
Studiocka, Skyscraper, 2018
plastic---whale.jpg

Plastic Crush in het Tropenmuseum

In het Tropenmuseum in Amsterdam is de tentoonstelling 'Plastic Crush' te zien. Hierin wordt het nut, maar ook het gevaar van dit veelgebruike materiaal belicht. Speciaal voor Nu te Zien! gaat artistiek directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker op bezoek! Kijk Nu te Zien! zaterdag 31 december om 21.19 uur op NPO 2!

Deel dit artikel