Tulpen, molens en klompen. Deze Hollandse iconen hebben zowel binnen- als buitenlandse kunstenaars geïnspireerd. 

De Alkmaarse kaasmarkt

Nederlandse kaas is bekend over de hele wereld! Op dit schilderij is de Alkmaarse kaasmarkt op het Waagplein te zien, waar vroeger voornamelijk in Edammer kaas werd gehandeld. De markt is nog steeds elke vrijdag te bezoeken en er worden ook demonstraties en proeverijen georganiseerd. De Engelse schilder Charles Bartlett vond er inspiratie tijdens één van zijn reizen. 

hollands---kaasmarkt.jpg
Charles Bartlett, A Dutch Cheese Market, 1899
hollands---kaasmarkt.jpg

IJle populieren als hooge pluimen

In het gedicht Denkend aan Holland beschrijft Hendrik Marsman het Hollandse landschap met onder ander andere 'ijle populieren die als hooge pluimen aan den einder staan'. Dit schilderij van Meindert Hobbema vangt dat beeld perfect! 

hollands---populieren.jpg
Meindert Hobbema, Het laantje van Middelharnis, 1689
hollands---populieren.jpg

Kool en klompen

Een sober stilleven van Vincent van Gogh met Hollandse groenten. En klompen! Hoewel bijna niemand meer op het houten schoeisel loopt, gaan er toch maar weinig toeristen weg zonder een klompen-souvenir. 

hollands---klompen.jpg
Vincent van Gogh, Stilleven met kool en klompen, 1881
hollands---klompen.jpg

Molens van Monet

Molens kunnen in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken. Monet schilderde dit ultieme Hollandse landschap met molens, water en op rechts een boerderijtje. In 1871 verbleef Monet in Nederland en was hij vooral gecharmeerd door de Zaanstreek, dat overduidelijk model heeft gestaan voor dit schilderij. 

hollands---molens.jpg
Claude Monet, Molens bij Zaandam, 1871
hollands---molens.jpg

Als de lente komt... 

Nog een molen van Monet, maar de hoofdrol is hier toch duidelijk weggelegd voor het kleurrijke tulpenveld. Tulpen zijn één van Neerlands belangrijkste exportproduct. Niet vreemd, want wie wordt er nou niet vrolijk van deze typisch Hollandse bloemen?  

hollands---tulpen.jpg
Claude Monet, Bloembollenvelden en molen bij Rijnsburg, 1886
hollands---tulpen.jpg

Schaatsgekte

Dit jaar leek Nederland eindelijk weer even op de schilderijen van Hendrick Avercamp. Jong en oud had de schaatsen onder gebonden en dat leverde een week lang ouderwetse schaatsgekte op. Nostalgie ten top met koek en zopie toe!

hollands---schaatsen.jpg
Hendrick Avercamp, Winterlandschap met ijsvermaak, 1608
hollands---schaatsen.jpg

Koeien in de wei

Koeien zijn niet weg te denken uit het Hollandse polderlandschap. Deze koeien van Haagsche School-schilder Willem Roelofs lijken zich niet bewust te zijn van hun status als nationaal symbool. 

hollands---koeien.jpg
Willem Roelofs, Weide bij Abcoude
hollands---koeien.jpg

Het Holland van Vermeer

Dit kan nergens anders zijn dan in Nederland. Dit Delftse straatje van Vermeer geeft een prachtig sereen beeld van oude Hollandse steden met hun typische gevels. 

hollands---delft.jpg
Johannes Vermeer, Het straatje, 1658
hollands---delft.jpg

Hollandse iconen in het Zuiderzeemuseum

 In het Zuiderzeemuseum hebben vijftien ontwerpers zich laten inspireren door Nederlandse 'clichés' als tulpen, molens en klompen en gaven hier een eigen draai aan voor de tentoonstelling Must See. Suzanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden, werd voor Nu te Zien! toerist in eigen land en nam een kijkje! De aflevering is via de link hieronder te zien!

Kijk hier Nu te Zien! - Must See

Deel dit artikel