Vivian Maier is een van de meest gelauwerde straatfotografen. Vooral haar zwart-witfoto's, veelal in Chicago geschoten, zijn wereldberoemd. FOAM toont nu juist haar werk in kleur. De werken zijn onmiskenbaar van Maiers hand, maar met een nog speelsere toon. 'Works in color' is te zien tot en met 13 september in Amsterdam!

In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers te wijzen op tijdelijke tentoonstellingen die je niet mag missen! Daarnaast tipt de online redactie elke week een tentoonstelling die Ook te Zien! is.  

vivian-maier---auto-met-bloemen.jpg
Bron: Maloof Collection en Howard Greenberg Gallery
Vivian Maier, Chicago, 1987
vivian-maier---auto-met-bloemen.jpg

Humor en tederheid

Vivian Maier (1926-2009) fotografeerde haar hele leven lang, maar wegens geldgebrek kon ze haar negatieven niet laten ontwikkelen en verdween haar werk in de kast. Pas na haar dood werd ze ontdekt, toen verzamelaar John Maloof haar archief opkocht bij een veiling. Wat een ontdekking was dat! In één keer was Maier wereldberoemd en werd ze vergeleken met grootheden als Diane Arbus, Saul Leiter en Lisette Model. Ze had een enorm scherp oog voor alledaagse straattaferelen, voor dingen die voor de meeste mensen onopgemerkt blijven. Ook de humor en tederheid in haar foto's maken haar werk uniek en oneindig plezierig om naar te kijken. In haar kleurenfoto's, die slechts een klein onderdeel van haar oeuvre beslaan, komt vooral de humor goed tot zijn recht. Felle kleuren, toevallige kleurcombinaties en in het oog springende details benadrukken de lichtheid die Maier overal op straat vond. 

 

Zelfportretten

Maier duikt tijdens de tentoonstelling ook vaak zelf op. Niet letterlijk natuurlijk, maar in haar foto's. Ze is te zien in autospiegels, winkelruiten, plassen op straat of in de vorm van haar schaduw. Ze heeft er duidelijk op los geëxperimenteerd. Met deze zelfportretten onderzocht ze de verhouding tussen zichzelf en haar omgeving. Ze vroeg zich voortdurend af: welke rol speel ik in de wereld? Tegelijkertijd was ze juist veel met anderen bezig, met ieders rol in de maatschappij. Ze was zich bijvoorbeeld ontzettend bewust van de ongelijkheid in de samenleving. Ook dat zie je terug in haar foto's. 

Deel dit artikel