Directeur van Museum Voorlinden Suzanne Swarts bekijkt het nieuwste werk van fotograaf Viviane Sassen. In alle zalen en de tuin van Huis Marseille in Amsterdam neemt Sassen ons mee naar het wilde leven aan het Franse hof in het Paleis van Versailles. Seks, drugs, ziekte en moord verbeeldt in intrigerende foto's en hypnotiserende video's. Te zien tot en met 30 augustus!

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om bijzondere, tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken door het hele land. Kijk Nu te Zien! vrijdag 26 juni om 21:15 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending hier terug te kijken. 

viviane-sassen---leila.jpg
Bron: Viviane Sassen
Viviane Sassen - Leïla (2019)
viviane-sassen---leila.jpg

Kunstenaars in Versailles

Elk jaar wordt er een kunstenaar uitgenodigd om iets te maken in het Paleis van Versailles, het extravagante verblijf van de Franse koningen, vooral bekend van koning Lodewijk XIV en Marie Antoinette. Deze eer kregen bijvoorbeeld grootheden als Anish Kapoor en Jeff Koons. In 2019 was het de beurt aan vijf fotografen. Eén van hen was de Nederlandse Viviane Sassen (1972).

Versailles is een en al uiterlijk vertoon, gebouwd om te pronken. Sassen stortte zich tijdens haar residentie juist op de zaken die niet getoond werden: de intriges, de schandalen, de erotische escapades en de ziektes die daarmee gepaard gingen. De tentoonstelling 'Venus & Mercury' toont de schimmige verhalen van Versailles met een fascinerende beeldtaal die oud en modern samenbrengt tot nieuwe beelden. 

viviane-sassen-menhir.jpg
Bron: Viviane Sassen
Viviane Sassen - Menhir (2019)
viviane-sassen-menhir.jpg

Gedichten

De foto's en verhalen worden kracht bij gezet door gedichten van schrijver en theatermaker Marjolijn van Heemstra. Een aantal van die gedichten is te horen als voice-over bij een hypnotiserende video-installatie. De voice-over is ingesproken door niemand minder dan actrice Tilda Swinton. 

Viviane Sassen

Viviane Sassen is autonoom kunstenaar, maar is vooral bekend van haar opdrachtwerk in de modewereld. Ze ziet haar werk in de mode als een speeltuin waarin ze kan experimenteren met nieuwe ideeën, bijgestaan door een uitgebreid team. Haar modefoto's zijn kleurrijk, expressief en soms bijna surreëel. In 2013 exposeerde Sassen ook al in Huis Marseille met het beste uit zeventien jaar modewerk. 

vivane-sassen-modefotografie.jpg
Bron: Viviane Sassen
Viviane Sassen - In Bloom (2011)
vivane-sassen-modefotografie.jpg

Deel dit artikel