Meisjes spelen met poppen, jongens met auto's. Vrouwen zijn zorgend, mannen zijn sterk. Vrouwen huilen, mannen niet. Er bestaat een heel duidelijk beeld van wat vrouwelijk en mannelijk is. Maar dat is niet in elk land en elke cultuur hetzelfde. Het Tropenmuseum neemt het begrip gender onder de loep aan de hand van volkenkunde, fotografie en kunst. Te zien tot en met 3 januari 2021!

In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers te wijzen op tijdelijke tentoonstellingen die je niet mag missen! Daarnaast tipt de online redactie elke week een tentoonstelling die Ook te Zien! is.  

Vervagende grenzen

Op steeds meer plekken komen genderneutrale wc's, de HEMA stapte af van de jongens- en meisjeslabels in kleding en dit jaar werd de Pride-vlag uitgebreid met de transgenderkleuren. Ons beeld over gender begint te veranderen. De harde grenzen tussen mannen en vrouwen en hoe je je als zodanig hoort te gedragen beginnen langzaam te vervagen. En in sommige landen en culturen waren die grenzen sowieso al anders. 'What a genderful world' leert de bezoekers bijvoorbeeld dat er in Samoa, Mexico en India een derde gender bestaat. En dat bij Native Americans 'two-spririted people' worden gezien als zeer spiritueel. 

genderful-world---politiemannen-fiji.jpg
Bron: Mike Robinson
Politiemannen op Fiji
genderful-world---politiemannen-fiji.jpg

Roze en blauw

Een tweeluik van de Koreaanse fotografe Jeongmee Yoon (1969) laat een jongen in een superheldenpak zien omringd door blauw speelgoed en een meisje in een prinsessenjurk temidden van een stortvloed aan roze speelgoed. Het laat een heel duidelijk beeld zien van hoe veel kinderen in de westerse cultuur worden opgevoed. Jongens zijn heldhaftig en stoer, meisjes zijn mooi en lief. Het grappige is dat roze pas sinds de jaren 50 een typische meisjeskleur is. En dat jongens en mannen bijvoorbeeld geen rok of jurk dragen is ook maar cultureel bepaald. Het Tropenmuseum nodigt het publiek op speelse wijze uit om na te denken over gender en de manier hoe we daarmee omgaan.

Wijdbeens design

Ook doeltreffend: de stoelen van ontwerper Anna Aagaard Jensen, die ze speciaal ontwierp voor vrouwen om te ervaren hoe het is om als een man te zitten. Het ontwerp dwingt je om een typisch mannelijke houding aan te nemen: wijdbeens, achterover leunend en veel ruimte innemend. De stoelen hebben de toepasselijke namen Lady with Balls en Lady Duchess en zijn onderdeel van de serie 'A basic Instinct'. Deze serie bevraagt de sociale afspraak dat vrouwen hun benen bij of over elkaar moeten houden, terwijl mannen dat niet hoeven.  

Deel dit artikel