De Amerikaanse fotograaf William Wegman heeft wel heel bijzondere muzes. Namelijk, zijn honden. De Weimaranen poseren al vier decennia voor hun baasje en Wegmans portretten zijn ondertussen wereldberoemd. Fotomuseum Den Haag toont de fotogenieke viervoeters tijdens 'Being Human'. Te zien tot en met 3 januari 2021!

In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers te wijzen op tijdelijke tentoonstellingen die je niet mag missen! Daarnaast tipt de online redactie elke week een tentoonstelling die Ook te Zien! is.  

Bijzondere modellen

Het maakt niet uit of ze verkleed zijn als boerenkinkel, als rapper of als showgirl. De modellen van William Wegman transformeren mee met elke look. En daar is geen enkele acteursopleiding aan te pas gekomen. Het zijn immers honden. Toch lijkt het of ze helemaal begrijpen wat de bedoeling is, hoe ze in de camera moeten kijken en welke blik er past bij welk personage. Het is een feest om naar te kijken. Wegman ontdekte het talent van zijn eerste Weimaraner toen deze een keer uit zichzelf voor de camera ging zitten. Sindsdien is het Duitse hondenras zijn grootste muze. 

wegman---farmboy.jpg
Bron: William Wegman
William Wegman, Farm Boy, 1996
wegman---farmboy.jpg

Gelijkenis

De in kleding gehulde honden zijn in eerste instantie vooral grappig, maar voor wie langer kijkt ontwaart zich een diepere laag. De honden lijken op ons. De sjieke dame, de macho man, de advocaat,de actrice. Feilloos houden de foto's ons een spiegel voor. 

'Nudes'

Wegman laat zich niet alleen inspireren door mensen, maar ook door kunststromingen. Bijvoorbeeld bij de serie kubistische foto's waarin zijn honden poseren met verschillende formaten blokken. Of de serie 'nudes' waarbij de Weimaraners juist zonder kostuums en rekwisieten te zien zijn. 'Being Human' mag dan eentonig in zijn onderwerp zijn (er is geen enkele foto waar geen Weimaraner opstaat), maar toont toch de diversiteit en creativiteit van Wegman. 

Deel dit artikel