Nu te Zien!Preloader
Nu te Zien!

Nu te Zien!

Nu te Zien! 

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum en reizen het hele land door om een niet te missen tijdelijke tentoonstelling te bezoeken. Vanuit hun eigen expertise en smaak laten ze de kijker zien wat er zo bijzonder is aan de tentoonstelling of kunstenaar en bij welke kunstwerken je echt even stil moet staan. In de zomer slaat de reislust helemaal toe en gaan de museumdirecteuren ook de grens over. De afleveringen zijn te zien via de website van NPO.

Tip van de redactie! 

Om een nog vollediger beeld te geven van het actuele kunstaanbod, tipt de online redactie van Nu te Zien! ook elke week een tentoonstelling. Dit zijn vaak tentoonstellingen die wat kleiner en intiemer zijn of om een andere reden niet aan bod komen bij de tv-uitzendingen. Bijvoorbeeld omdat het een kunstinstallatie in het donker is of omdat het maar één schilderij bevat of omdat het in een andersoortig museum te zien is. 

Het favoriete kunstwerk van...!

Een museumdirecteur vragen om zijn favoriete kunstwerk te kiezen uit de eigen collectie, is als een moeder vragen te kiezen van welk kind ze het meeste houdt. Een onmogelijke vraag. En toch stellen we hem in de rubriek Het favoriete werk van... Welke bijzondere band heeft een museumdirecteur met het kunstwerk naar keuze? En waarom? De antwoorden zijn soms zeer verrassend

Openingen van de maand!

Elke maand openen er weer nieuwe tentoonstellingen waar we de kijker op willen attenderen. Daarom lichten we aan het begin van de maand drie nieuwe tentoonstellingen uit waar je je op kunt verheugen. 

De museumdirecteuren

De museumdirecteuren die voor Nu te Zien! wekelijks op stap gaan zijn Suzanne Swarts (Museum Voorlinden), Bart Rutten (Centraal Museum), Marieke Uildriks (Museum JAN), Margriet Schavemaker (Amsterdam Museum) en Marc de Beyer (Teylers Museum). Hieronder stellen we ze uitgebreid aan je voor. 

Suzanne-Swarts-door-Hadewych-Veys.jpg
Bron: Ruud Baan
Suzanne Swarts 
Suzanne-Swarts-door-Hadewych-Veys.jpg
blockquote
We hopen dat mensen het gevoel krijgen dat Voorlinden hun plek is en ze niet kunnen wachten om telkens weer iets nieuws te ontdekken.'
Suzanne Swarts

Suzanne Swarts

Suzanne Swarts is vanaf eind 2016 algemeen directeur van Museum Voorlinden in Wassenaar. Swarts studeerde aan de kunstacademie in Maastricht en heeft daarna nog een studie kunstmarketing aan de Rijksuniversiteit in Groningen afgerond.

In 2005 begon ze als stagiaire bij de Caldic Collectie, dit is een private kunstcollectie van Joop van Caldenborgh. Hier ontwikkelde ze zich tot hoofdconservator en in die functie maakte ze tentoonstellingen zoals 'Artist's books' (2009) in Museum de Fundatie in Zwolle en 'I promise to love you' (2011) in de Kunsthal in Rotterdam. De collectie van Caldenborh groeide uit tot wat nu Museum Voorlinden is, een particulier museum voor moderne en hedendaagse kunst.

bart_rutten_maxima_nu_te_zien.jpg
Bron: Ruud Baan
Bart Rutten
bart_rutten_maxima_nu_te_zien.jpg
blockquote
Het Centraal Museum is een stadsmuseum van wereldniveau. Dat willen we laten zien!
Bart Rutten

Bart Rutten

Bart Rutten is sinds 1 mei 2017 de nieuwe artistiek directeur van het Centraal Museum Utrecht. Hij begon in 2008 bij het Stedelijk Museum als conservator beeldende kunst, met in het bijzonder aandacht voor video- en filmkunst. Hij breidde zijn werkterrein steeds verder uit, met veel oog voor de breedte van de collectie. Hij was onder meer medeverantwoordelijk voor de vernieuwde collectie-opstelling in het heropende Stedelijk, de grote Malevich-tentoonstelling in 2013 en de Matisse-tentoonstelling in 2015. 
Sinds 2015 was hij als Hoofd Collecties bij het Stedelijk onder meer verantwoordelijk voor het behoud en beheer van de collectie, het depot, de restauratieateliers en het aankoopbeleid.

marieke_uildriks.jpg
Bron: Ruud Baan
Marieke Uildriks
marieke_uildriks.jpg

Marieke Uildriks

Sinds juni 2018 is Marieke Uildriks directeur van Museum Jan (voorheen Museum Jan van der Togt) in Amstelveen. Ze studeerde kunstgeschiedenis in Groningen, waarna ze 10 jaar bij het Van Gogh Museum werkte als projectleider van tentoonstellingen en waar ze onder andere leiding gaf aan het heropenen van De Mesdag Collectie in Den Haag. Eerder was ze verbonden aan de Stichting Koninklijk Paleis Amsterdam. Ook werkte ze bij het Rijksmuseum. Met haar komst als directeur heeft het glas- en hedendaagse kunstmuseum, dat steeds bekender wordt, een nieuwe impuls gekregen naar professionalisering. 

margriet---portret.jpg
Bron: Ruud Baan
Margriet Schavemaker
margriet---portret.jpg
blockquote
De stad heeft behoefte aan meer plekken waar de roemruchte Amsterdamse collecties van nieuwe perspectieven worden voorzien.
Margriet Schavemaker

Margriet Schavemaker

In maart 2019 trad Margriet Schavemaker aan als artistiek directeur van het Amsterdam Museum, waar ze zich bezighoudt met de inhoudelijke koers van het museum. Daarnaast is ze professor Media and Art in Museum Practice aan de Universiteit van Amsterdam. Het gehele vorige decennium was Schavemaker werkzaam bij het Stedelijk Museum Amsterdam als Hoofd Collecties, Hoofd onderzoek en Manager Educatie, Interpretatie en Publicaties. Als curator was ze onder andere verantwoordelijk voor 'STEDELIJK BASE', de permanente opstelling van de vaste collectie, en voor memorabele exposities als ‘Het Stedelijk in de oorlog’ (2015), ‘ZERO: Let Us Explore the Stars’ (2015) en ‘Jean Tinguely: Machinespektakel’ (2016). 

marc---portret.jpg
Bron: Ruud Baan
Marc de Beyer
marc---portret.jpg
blockquote
Teylers Museum is uniek, het is het oudste museum van Nederland waar kunst en wetenschap elkaar ontmoeten.
Marc de Beyer

Marc de Beyer

Sinds 1 januari 2022 is Marc de Beyer begonnen als directeur van het Teylers Museum in Haarlem, nadat hij 4 jaar lang diezelfde functie vervulde bij Museum Gouda. Daarvoor heeft De Beyer gewerkt bij het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, de Koninklijke Verzamelingen en Museum Catharijneconvent. Hij paart deskundigheid op het terrein van kunst en geschiedenis aan ervaring met het beheer en behoud van historische interieurs en hun betekenis.