Nu te Zien!
AVROTROS Nu te Zien!
Nu te Zien!

Nu te Zien!

In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren Ralph Keuning (de Fundatie), Cathelijne Broers (de Hermitage en De Nieuwe Kerk Amsterdam), Suzanne Swarts (Museum Voorlinden), Ann Demeester (Frans Hals Museum) en Bart Rutten (Centraal Museum Utrecht) het hele land door om kijkers wekelijks te wijzen op een niet te missen tijdelijke tentoonstelling die op dat moment ergens te zien is.

De museumdirecteuren

Ralph Keuning
blockquote
Je krijgt mensen niet binnen door je communicatie, maar door ze te prikkelen met je aanbod.
Ralp Keuning

Ralph Keuning

Keuning is vanaf begin 2007 directeur van Museum de Fundatie in Zwolle en Heino/Wijhe. Hij studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht en Berlijn en werkte in Berlijn bij de Neue Nationalgalerie - 'Ik heb er op de Duitse manier leren werken: formeel, weinig impulsief, zaken grondig analyseren en tijd nemen voor een beslissing' - en was verbonden aan het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Voordat hij in 2007 directeur werd van Museum de Fundatie was hij directeur van Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad.

Cathelijne Broers (Foto: Robin de Puy)
blockquote
Als ik door de Nieuwe Kerk of de Hermitage loop en bezoekers zie genieten en praten over kunst, ben ik trots.
Cathelijne Broers

Cathelijne Broers

Broers is vanaf november 2011 directeur van De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam. Haar missie: met beide instituten mooie verhalen vertellen en daarmee verbinding zoeken binnen en buiten de stad. Ze studeerde kunstgeschiedenis en bedrijfskunde aan de Universiteit van Utrecht. 

Haar carrière startte bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg waarna ze als secretaris van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Omroep Stichting aan de slag ging. Sinds 2002 was Broers al werkzaam bij De Nieuwe Kerk als adjunct-directeur. Diezelfde functie vervulde ze vanaf 2003 ook voor de Hermitage Amsterdam.

Suzanne Swarts (Foto: Hadewych Veys)
blockquote
We hopen dat mensen het gevoel krijgen dat Voorlinden hun plek is en ze niet kunnen wachten om telkens weer iets nieuws te ontdekken.'
Suzanne Swarts

Suzanne Swarts

Suzanne Swarts is vanaf eind 2016 algemeen directeur van Museum Voorlinden in Wassenaar. Swarts studeerde aan de kunstacademie in Maastricht en heeft daarna nog een studie kunstmarketing aan de Rijksuniversiteit in Groningen afgerond.

In 2005 begon ze als stagiaire bij de Caldic Collectie, dit is een private kunstcollectie van Joop van Caldenborgh. Hier ontwikkelde ze zich tot hoofdconservator en in die functie maakte ze tentoonstellingen zoals 'Artist's books' (2009) in Museum de Fundatie in Zwolle en 'I promise to love you' (2011) in de Kunsthal in Rotterdam. De collectie van Caldenborh groeide uit tot wat nu Museum Voorlinden is, een particulier museum voor moderne en hedendaagse kunst.

Ann Demeester
blockquote
Ik wil niet alleen manager zijn, maar me ook intensief bemoeien met kunst.
Ann Demeester

Ann Demeester

Demeester is vanaf februari 2014 directeur van het Frans Hals Museum. Na haar studie Germaanse Talen werkt ze een paar jaar als kunstredacteur voor de kranten De Morgen en De Tijd. Voordat ze directeur werd van het Frans Hals Museum werkte ze in museum Marta in Herford (Duitsland) en het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent (België). Ook gaf ze leiding aan expositieruimte W139 in Amsterdam. Vanaf 2006 was ze directeur van De Appel Arts Centre in Amsterdam: een internationaal instituut voor hedendaagse kunst. Demeester: 'Ik zal nooit concessies doen aan de inhoud. Maar ik moet die kunst wel zo aantrekkelijk presenteren dat mensen verleid worden om te komen kijken.'

Bart Rutten

Bart Rutten

Bart Rutten is sinds 1 mei 2017 de nieuwe artistiek directeur van het Centraal Museum Utrecht. Hij begon in 2008 bij het Stedelijk Museum als conservator beeldende kunst, met in het bijzonder aandacht voor video- en filmkunst. Hij breidde zijn werkterrein steeds verder uit, met veel oog voor de breedte van de collectie. Hij was onder meer medeverantwoordelijk voor de vernieuwde collectie-opstelling in het heropende Stedelijk, de grote Malevich-tentoonstelling in 2013 en de Matisse-tentoonstelling in 2015. 

Sinds 2015 was hij als Hoofd Collecties bij het Stedelijk onder meer verantwoordelijk voor het behoud en beheer van de collectie, het depot, de restauratieateliers en het aankoopbeleid.

Steun AVROTROS

Steun AVROTROS

Geniet je van onze kunstprogramma’s als Geheim van de Meester en Nu te zien? Steun je favoriete titels: word cultuurlid. Je ontvangt dan bovendien ons kunstmagazine MUZE.

Word lid