Nu te Zien!
Nu te Zien!

Nu te Zien!

Nu te Zien! 

In Nu te Zien! verlaten museumdirecteuren hun eigen museum en reizen het hele land door om een niet te missen tijdelijke tentoonstelling te bezoeken. Vanuit hun eigen expertise en smaak laten ze de kijker zien wat er zo bijzonder is aan de tentoonstelling of kunstenaar en bij welke kunstwerken je echt even stil moet staan. In de zomer slaat de reislust helemaal toe en gaan de museumdirecteuren ook de grens over. 

Bekijk de afleveringen van Nu te Zien!

Ook te Zien! 

Om een nog vollediger beeld te geven van het actuele kunstaanbod, tipt de online redactie van Nu te Zien! ook elke week een tentoonstelling. Dit zijn vaak tentoonstellingen die wat kleiner en intiemer zijn of om een andere reden niet aan bod komen bij de tv-uitzendingen. Bijvoorbeeld omdat het een kunstinstallatie in het donker is of omdat het maar één schilderij bevat of omdat het in een andersoortig museum te zien is. 

Lees de artikelen van Ook te Zien!

Ik zie, ik zie...

Hoe kijken museumdirecteuren eigenlijk naar hun eigen museum en collectie? In het tijdelijke kunstprogramma 'Ik zie, ik zie...' nemen museumdirecteuren je mee langs hun favoriete objecten en bijzondere plekken in zijn of haar museum. Met welk werk hebben ze een speciale band? Waar blijven ze altijd net even langer staan? Welke bijzondere plekken zien zij 'achter de schermen'? 

Bekijk de afleveringen van Ik zie, ik zie...

Het favoriete kunstwerk van...!

Een museumdirecteur vragen om zijn favoriete kunstwerk te kiezen uit de eigen collectie, is als een moeder vragen te kiezen van welk kind ze het meeste houdt. Een onmogelijke vraag. En toch stellen we hem in de rubriek Het favoriete werk van... Welke bijzondere band heeft een museumdirecteur met het kunstwerk naar keuze? En waarom? De antwoorden zijn soms zeer verrassend

Openingen van de maand!

Elke maand openen er weer nieuwe tentoonstellingen waar we de kijker op willen attenderen. Daarom lichten we aan het begin van de maand drie nieuwe tentoonstellingen uit waar je je op kunt verheugen. 

De museumdirecteuren

De museumdirecteuren die voor Nu te Zien! wekelijks op stap gaan zijn Ralph Keuning (Museum de Fundatie), Cathelijne Broers (De Hermitage Amsterdam en De Nieuwe Kerk), Suzanne Swarts (Museum Voorlinden), Ann Demeester (Frans Hals Museum), Bart Rutten (Centraal Museum) en Michael Huijser (Scheepvaartmuseum). Hieronder stellen we ze uitgebreid aan je voor. 

Ralph-Keuning.jpg
Ralph Keuning
Ralph-Keuning.jpg
blockquote
Je krijgt mensen niet binnen door je communicatie, maar door ze te prikkelen met je aanbod.
Ralp Keuning

Ralph Keuning

Keuning is vanaf begin 2007 directeur van Museum de Fundatie in Zwolle en Heino/Wijhe. Hij studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht en Berlijn en werkte in Berlijn bij de Neue Nationalgalerie - 'Ik heb er op de Duitse manier leren werken: formeel, weinig impulsief, zaken grondig analyseren en tijd nemen voor een beslissing' - en was verbonden aan het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Voordat hij in 2007 directeur werd van Museum de Fundatie was hij directeur van Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad.

Cathelijne-Broers-BRONVERMELDING-VERPLICHT_-Robin-de-Puy.jpg
Cathelijne Broers (Foto: Robin de Puy)
Cathelijne-Broers-BRONVERMELDING-VERPLICHT_-Robin-de-Puy.jpg
blockquote
Als ik door de Nieuwe Kerk of de Hermitage loop en bezoekers zie genieten en praten over kunst, ben ik trots.
Cathelijne Broers

Cathelijne Broers

Broers is vanaf november 2011 directeur van De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam. Haar missie: met beide instituten mooie verhalen vertellen en daarmee verbinding zoeken binnen en buiten de stad. Ook is ze per 1 november 2020 directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Ze studeerde kunstgeschiedenis en bedrijfskunde aan de Universiteit van Utrecht. Haar carrière startte bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg waarna ze als secretaris van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Omroep Stichting aan de slag ging. Sinds 2002 was Broers al werkzaam bij De Nieuwe Kerk als adjunct-directeur. Diezelfde functie vervulde ze vanaf 2003 ook voor de Hermitage Amsterdam.

Suzanne-Swarts-door-Hadewych-Veys.jpg
Suzanne Swarts (Foto: Hadewych Veys)
Suzanne-Swarts-door-Hadewych-Veys.jpg
blockquote
We hopen dat mensen het gevoel krijgen dat Voorlinden hun plek is en ze niet kunnen wachten om telkens weer iets nieuws te ontdekken.'
Suzanne Swarts

Suzanne Swarts

Suzanne Swarts is vanaf eind 2016 algemeen directeur van Museum Voorlinden in Wassenaar. Swarts studeerde aan de kunstacademie in Maastricht en heeft daarna nog een studie kunstmarketing aan de Rijksuniversiteit in Groningen afgerond.

In 2005 begon ze als stagiaire bij de Caldic Collectie, dit is een private kunstcollectie van Joop van Caldenborgh. Hier ontwikkelde ze zich tot hoofdconservator en in die functie maakte ze tentoonstellingen zoals 'Artist's books' (2009) in Museum de Fundatie in Zwolle en 'I promise to love you' (2011) in de Kunsthal in Rotterdam. De collectie van Caldenborh groeide uit tot wat nu Museum Voorlinden is, een particulier museum voor moderne en hedendaagse kunst.

ann_demeester.jpg
Ann Demeester
ann_demeester.jpg
blockquote
Ik wil niet alleen manager zijn, maar me ook intensief bemoeien met kunst.
Ann Demeester

Ann Demeester

Demeester is vanaf februari 2014 directeur van het Frans Hals Museum. Na haar studie Germaanse Talen werkt ze een paar jaar als kunstredacteur voor de kranten De Morgen en De Tijd. Voordat ze directeur werd van het Frans Hals Museum werkte ze in museum Marta in Herford (Duitsland) en het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent (België). Ook gaf ze leiding aan expositieruimte W139 in Amsterdam. Vanaf 2006 was ze directeur van De Appel Arts Centre in Amsterdam: een internationaal instituut voor hedendaagse kunst. Demeester: 'Ik zal nooit concessies doen aan de inhoud. Maar ik moet die kunst wel zo aantrekkelijk presenteren dat mensen verleid worden om te komen kijken.'

bart_rutten_maxima_nu_te_zien.jpg
Bart Rutten
bart_rutten_maxima_nu_te_zien.jpg
blockquote
Het Centraal Museum is een stadsmuseum van wereldniveau. Dat willen we laten zien!
Bart Rutten

Bart Rutten

Bart Rutten is sinds 1 mei 2017 de nieuwe artistiek directeur van het Centraal Museum Utrecht. Hij begon in 2008 bij het Stedelijk Museum als conservator beeldende kunst, met in het bijzonder aandacht voor video- en filmkunst. Hij breidde zijn werkterrein steeds verder uit, met veel oog voor de breedte van de collectie. Hij was onder meer medeverantwoordelijk voor de vernieuwde collectie-opstelling in het heropende Stedelijk, de grote Malevich-tentoonstelling in 2013 en de Matisse-tentoonstelling in 2015. 
Sinds 2015 was hij als Hoofd Collecties bij het Stedelijk onder meer verantwoordelijk voor het behoud en beheer van de collectie, het depot, de restauratieateliers en het aankoopbeleid.

Portret-Michael-Huijser-Open-Pleyn.jpg
Michael Huijser
Portret-Michael-Huijser-Open-Pleyn.jpg
blockquote
We willen mensen verrassen, we willen verhalen vertellen op een innoverende manier.
Michael Huijser

Michael Huijser

Michael Huijser (1967), sinds juli 2016 directeur is van het Scheepvaartmuseum, is al ruim twintig jaar werkzaam in de internationale kunst- en museumwereld. Hij was eerder directeur van Het Rembrandthuis, het Zuiderzeemuseum en manager van de kunsthal Manarat al Saadivat in de Verenigde Arabische Emiraten. Daarnaast was hij Ook was hij een van de initiatiefnemers van de internationale kunstbeurs Art Rotterdam. Bij het Scheepvaartmuseum is het zijn missie om een duidelijk profiel te schetsen: “Het moet een plek van betekenis worden voor de maritieme sector, in de breedste zin van het woord. Een museum dat duidelijk maakt waarom de VOC-tijd nog altijd relevant is. Het moet gaan over toen en nu, én over de toekomst.”

marieke_uildriks.jpg
Bron: Naomie Heidinga
Marieke Uildriks
marieke_uildriks.jpg

Marieke Uildriks

Sinds juni 2018 is Marieke Uildriks directeur van Museum Jan (voorheen Museum Jan van der Togt) in Amstelveen. Ze studeerde kunstgeschiedenis in Groningen, waarna ze 10 jaar bij het Van Gogh Museum werkte als projectleider van tentoonstellingen en waar ze onder andere leiding gaf aan het heropenen van De Mesdag Collectie in Den Haag. Eerder was ze verbonden aan de Stichting Koninklijk Paleis Amsterdam. Ook werkte ze bij het Rijksmuseum. Met haar komst als directeur heeft het glas- en hedendaagse kunstmuseum, dat steeds bekender wordt, een nieuwe impuls gekregen naar professionalisering. 

AVROTROS Kunst

AVROTROS Kunst

Met verrassende interviews, unieke kijkjes achter de schermen en achtergrondartikelen loodst kunstmagazine MUZE je langs de nieuwste tentoonstellingen op het gebied van beeldende kunst, mode, fotografie, design en architectuur.

Word lid