Wilfried de Jong droomt mee met de Olympische droom van atleet,100m estafette Churandy Martina.

blockquote
Leg alle meters die Churandy Martina ooit sprintte achter elkaar en je bent de wereld rond.
 

Iedereen denkt dat Churandy altijd energiek is. Hollen, vliegen, rennen. Nee, mis. Churandy houdt juist van rust, van binnen zijn, in zijn eentje in een hotelkamer.

In bed met zijn schaakstukken. Hij pakt het ronde hoofd van een pion. De kantelen van een toren. Een paard doet een vergeefse poging te ontsnappen. De vingers van Churandy voelen aan het kopje van een loper. Hé, grappig, een loper. In één lijn naar voren. Reuzensprongen maken, de tegenstanders laten schrikken met de snelheid op het laatste stuk.

Vijf keer sprinten op vijf verschillende Olympische Spelen. Stel dat het lukt. Dan is zijn missie geslaagd. Dan kijkt Churandy tevreden terug op zijn leven als atleet. Met een big smile. Want de lach is nooit ver weg. Die werd geboren op Curaçao en reist al een leven mee op zijn gezicht.

Na Tokio kunnen zijn vingers op weg naar de koning. Een duwtje tegen de kroon. De koning wankelt, valt om en geeft zich over. Vijf keer de Spelen. Het is mooi geweest...

Het nog altijd strakke lijf zakt weg in het matras. Spieren in ruste. Nog een snelle knipoog naar God, dwars door het plafond heen. Dankbaar valt Churandy in een diepe slaap.

Uitzending maandag 12 juli 2021 22.00 uur NPO 2 

Daarna is de uitzending terug te kijken op NPO Start

Deel dit artikel