Wilfried de Jong droomt mee met de Olympische droom van atlete 100 en 200 m Dafne Schippers.

blockquote
Niet hoeven vechten tegen jezelf, maar winnen. Met elkaar. 
 

Die ongelukkige val, thuis, van de trap. En dan die dubbele hernia na jaren van topsport, Dafne Schippers heeft al een tijd lang last van haar rug. Ze verlangt naar de dagen dat snelheid en haar gevreesde acceleratie als vanzelf leken te komen. 

Tijdens lange avonden in bed is het nu piekeren geblazen. Tussen de ruggenwervels zit nog maar weinig kraakbeen. En dat doet pijn. 

Weet je wanneer het fijne gevoel weer even terug was? Dit voorjaar, tijdens de estafette op het EK. Dafne als een van vier snelle Nederlandse vrouwen. Ze vertrok, kreeg het stokje en raasde naar haar maatje Nadine Visser. Dafne gaf het stokje over, met een oerschreeuw die door het hele stadion galmde. 

In die schreeuw zat alles. Bevrijding, de wil om te winnen, strijdlust.

Hoe Dafne daar naderhand stond, met dat stoere lijf, het glunderen tussen de andere vrouwen. Heerlijk. Het was wat je Dafne zo gunt. Niet hoeven vechten tegen jezelf, maar winnen. Met elkaar. 

Die avond na de estafette heeft Dafne ontspannen in bed gelegen, dat kan bijna niet anders. Alle duiveltjes lagen al op één oor, haar ademhaling kwam tot rust, het hart klopte traag, zelfs haar rug speelde even niet op. Zo ontspannen moet ze zijn, dan kijkt iedereen in Tokio naar Dafne en is ze een van de mooiste atleten van de Spelen. Of ze nou wint of niet.

Uitzending donderdag 15 juli 2021 22.00 uur NPO 2

Daarna is de uitzending terug te kijken op NPO Start

Deel dit artikel