Wilfried de Jong droomt mee met de Olympische droom van baanwielrenner sprint Harrie Lavreysen.

Nachtrust in een dwangbuis.

In Spaanse restaurants hangen ze te drogen aan het plafond. Dikke hammen. De achterpoten van een varken. Als je het vet weg laat, komen die vlees massa's in de buurt van de gigantische bovenbenen van Harrie Lavreysen.

Spijkerbroeken trekken zich van schrik terug in de winkelschappen. Ze willen niet om de bovenbenen van de gespierde baanwielrenner heen. Bang om te scheuren. Zijn broeken worden tegenwoordig op maat gemaakt, van stretchstof.

Als Harry vertrekt uit het startblok, zie je hoeveel kracht er in zijn benen zit. Er is wel eens uitgerekend wat hij kan wegtrappen. Met twee voeten krijgt Harrie een volle gezinswagen fluitend van zijn plek. 

En Toch heeft iedere sporter een Achilleshiel. Bij Harry zijn het zijn schouders. Sinds valpartijen op zijn BMX-fiets, schieten ze regelmatig uit de kom. En gek genoeg ook vaak in zijn slaap. Als hij zich omdraait is het soms, knak, en dan bungelt zo’n reuze arm langs het bed.

De oplossing voor dit fysieke probleem kwam van zijn moeder. Ze naaide een stevige onderbroek met twee lussen eraan. Als Harry daar zijn polsen doorheen stak, bleven de schouders op hun plek. Nachtrust in een dwangbuis.

Als het lukt, drie keer goud in Tokio, moet de moeder van Harrie in ruil voor de genaaide onderbroek maar een mooie jurk uitkiezen. En zo is de sterkste macho sprinter van de wereld met de keiharde spieren in zijn bovenbenen, vastgeklonken aan de zachtheid van zijn moeder.

Uitzending vrijdag 16 juli 22.00 uur NPO 2

Daarna is de uitzending terug te kijken op NPO Start

Deel dit artikel