Wilfried de Jong droomt mee met de Olympische droom van judoka 90-kg Noël van t End. 

blockquote
Help me, Anton. Help me Anton. Alsjeblieft
 

Man, wat een stress, zo vlak voor een judowedstrijd. Soms vroeg Noel om een emmer. Even zijn maag leeg kotsen van de zenuwen. Dan maar zonder eten de tatami op. Inmiddels doet hij ademhalingsoefeningen. Dat helpt. Vier seconden in, twee seconden vast, en vier seconden uit. FFFF

De Judoka is oersterk, kijk die nek, die spieren over die rug. Maar niemand is perfect. Ook Noel niet. Zijn ogen: -5 aan beide kanten. Vanaf zijn vijfde jaar bijziend. Noels ogen hebben de vorm van een mini-rugbybal. Hij ziet niets scherp. Zijn tegenstander niet, zijn coach niet, zelfs de klok op het scorebord niet. Maar klagen? Nee.

Noel beschouwt het als een voordeel. Minder prikkels.
En dan z’n handen. Er staat geen vinger recht. Dikke knokkels, scheuren in de huid, breuken in de botjes, gescheurde nagels. Zonder tape zou hij nergens zijn. Soms laat ie het wel eens zitten na een partij. Dat strakke tape geeft tenminste een beetje bescherming. Maar hij wint wedstrijden, he, met die knoestige handen. Het gaat in judo om het goed beetpakken van de tegenstander. Rukken met je kapotte vingers aan de revers van z’n jasje.

Het slopen van zijn lichaam, het hoort erbij. Ook in Tokio. In die wereldberoemde hal, waar in 1964 een boomlange Nederlander een Japanner versloeg en Olympisch goud won. Noel roept in de wedstrijd zijn grote voorbeeld aan. Niemand in de rumoerige hal die het hoort. sttt. Daar is het weer…. Help me, Anton. Help me Anton. Alsjeblieft. Help me.

Uitzending woensdag 14 juli 2021 22.00 uur op NPO 2

Daarna is de uitzending terug te kijken op NPO Start
Deel dit artikel