Wilfried de Jong droomt mee met de Olympische droom van skateboardster Candy Jacobs.

clock update 21 jul 2021, 6:59
Candy Jacobs positief getest op Covid-19 en mist Olympische Spelen

Skateboardster Candy Jacobs is in Tokio positief getest op het coronavirus en kan daardoor niet meedoen aan de Olympische Spelen. Momenteel zit Candy in quarantaine.

blockquote
Skaten heeft mijn leven gered
Candy

Candy Jacobs was klaar om met haar skateboard over de Olympische baan te rammen. Vandaag is ze ontroostbaar. Candy is in Tokio positief getest op corona en moet in quarantaine. Geen Olympische Spelen voor haar. God, wat hebben haar botten en spieren veel te verstouwen gehad. Candy Jacobs staat al sinds haar dertiende jaar op een skateboard. Op vier wieltjes buiten op straat lekker scheuren over tegels, stuiteren op trappen en glijden over leuningen.

Thuis bij haar ouders was Candy een lieve puber nog wel te hanteren, maar op school? Heel druk, wild. In 3 havo werd ze in één jaar tijd 48 keer uit de klas gestuurd. De conrector wist dat er maar één oplossing was voor de onrust in Candy’s hoofd: lekker een uurtje naar de skatebaan. Skaten heeft mijn leven gered, zegt Candy zelf.

Met haar mini-skateboard glijdt ze over het laken. Fantaseren over een ollie, een nose-slide. Maar liever staat ze op een echt skateboard. Het geluid van de tollende wieltjes in het skatepark. Haar favoriete shirt aan, een wijde broek en rammen maar, durven, uitproberen.

Candy is nu 31 jaar. Op een skateboard ben je dan een veteraan. Haar tegenstanders zijn soms nog maar 15 jaar. Die meisjes lijken van flexibel rubber, Candy is al een beetje uitgehard. Zodra ze ’s ochtend haar ogen opent voelt ze de pijn in haar lijf. Die kloteknie ook, het afgelopen jaar. Als Candy erover wrijft, voelt ze de gaatjes van de kijkoperatie nog zitten.

Ze hoopte, misschien tegen beter weten in, nog een medaille te winnen in Tokio. Maar corona sloeg haar droom aan gruzelementen. Ze ligt op bed, uitgeteld. Haar skateboard levenloos in de hoek. Het raam mag niet open. Mensen zien is verboden. Tien dagen lang. Alleen via haar mobieltje heeft Candy contact met de buitenwereld. Ze appte vandaag vanuit haar kamertje: ''Ik ben zo verdrietig, ik heb een gebroken hart.''

Uitzending woensdag 21 juli 2021 22.00 uur NPO2 

Daarna is de uitzending terug te kijken op NPO Start

Deel dit artikel