Wilfried de Jong droomt mee met de Olympische droom van zwemster, 100m rugslag Kira Toussaint.

5… 7… komma …5… 0

Als Kira Toussaint zwemt, denkt ze aan haar koelkastdeur. Dat is normaal gesproken de plek voor een privékiekje onder een magneetje, een uitgeknipt krantenverhaal, of een boodschappenlijstje. Maar Kira is professioneel zwemster. Bij haar thuis hangt er iets anders op de koelkast.

Op haar favoriete 100 meter rugslag sleurde ze zich met machtige slagen naar het keerpunt. Draaien, onder water en terug. Terwijl haar schouders golven opstuwden in het bad, zag ze de vier cijfers op papier opdoemen. Iedere wedstrijd weer.

Als ze thuis op zoek ging naar een pak melk of een salade, hing haar streeftijd op de koelkastdeur. Een cijfercode die niet te kraken was. Een wens, een verlangen, een dwanggedachte soms ook. Ooit moest het er een keer van komen dat het papiertje als een prop de vuilnisbak in kon. 58,80 stond erop, met dikke viltstiftcijfers. 58,80. Met die twee achten, als gifslangen die maar geen nieuwe vorm wilden aannemen.
Eindelijk, afgelopen april lukte het. Met zuur in de spieren. Aantikken. Kijken naar het scorebord. Wat? 58,65! Op de laatste Spelen zou dat een zilveren tijd zijn geweest.

Het wereldrecord staat op 57,50. In bed, tussen gestevende golven, denkt Kira soms dat ze ook zo snel kan zwemmen. 5… 7… komma …5… 0. Die cijfers moeten op een stuk papier, op de koelkast van de hotelkamer in het Olympisch dorp. Die toptijd is niet alleen een nachtelijke droom. Kira kan het echt, op een superdag, in het water van Tokio.

Uitzending zaterdag 17 juli 2021 22.00 uur op NPO 2

Daarna is de uitzending terug te kijken op NPO Start

Deel dit artikel