Wilfried de Jong droomt mee met de Olympische droom van atlete, 100m horden Nadine Visser.

takakatakaktaka

Aan de start ziet Nadine de hele rij horden voor zich staan. Tien stuks in totaal. Kom dan, lijken ze te wenken, Nadine, Kom maar, spring maar. Nadine heeft een perfecte start nodig, dan gaat de rest vanzelf. En dan maar hopen dat haar hamstring niet opspeelt. 

Dan is het van takakatakaktaka, het ritmische geluid van die harde zolen op de baan. Als een drummer achter zijn drumstel. takatakataka. Zoiets is het. Thuis wordt ze wel eens melig. Springt ze -hup – over de bank. Moeiteloos natuurlijk. Een bank. Da’s een Makkie. 

Je moet die horden keihard aanvallen. Er lekker overheen scheren, recht die tunnel in.

Het komt aan op souplesse, kracht en ontspanning. Die verhouding moet precies goed zijn. Jaren, maanden wachten voor de run van haar leven, dat korte stukje op de Olympische baan. 

Ze zit klaar in het startblok. De paardenstaart valt over haar hoofd. Het brutale kwastje raakt net de baan. Elke vezel, elke spier is nu op spanning. Het startschot. Een explosie van kracht. 

Die eerste horde, die 84 centimeter hoogte moet ze soepel nemen, dan gaat de rest vanzelf. Zo vaak van gedroomd, nu moet het echt. Pang, en weg is Nadine.

Uitzending dinsdag 20 juli 2021 22.00 uur NPO 2

Daarna is de uitzending terug te kijken op NPO Start
Deel dit artikel