Wilfried de Jong zit zwijgend aan de rand van het bed van Nederlandse topsporters. Dit keer is hij bij schaatsster Antoinette de Jong. Wat is haar Olympische Droom?

Het is zo belangrijk; de juiste schaatsen aan je voeten hebben. Die paar millimeter staal die het ijs perfect moeten raken, de scherpte van het mes moet goed zijn, precies de juiste kromming. En dan die schoen. Te strak, te ruim. Het is een lange puzzel. En die puzzel kan soms uit honderden stukjes bestaan.

Bij Antoinette de Jong duurde het ook even voor ze het goede paar te pakken had. Maar dit zijn ze: de witte schaatsen 

Dat geeft zo’n rust. En als Antoinette zich rustig voelt over haar schaatsen en haar resultaten, pas dan zakt ze lekker diep weg in het matras.

Dit zijn ook de nachtelijke uren om te fantaseren over de races op de Olympische baan, over het startschot, de tegenstanders, klein fysiek ongemak, het finetunen van de witte schaatsen.

Ze gunt zichzelf de tijd om te denken aan de gewone zaken van het leven. De gevonden liefde, het bouwen aan een boerderij waar ze later paarden kan houden.

Hoe kan ik voor afleiding zorgen? Wacht, ik heb een idee. Als Antoinette slaapt, geef ik haar een maatje. Mondkapje op, daar komt ie: haar hondje: Stitch. 

Goed, één likje nog in het gezicht en dan moet het baasje echt gaan slapen. 

Pas op, lippenstift!

Zaterdag 29 januari 2022, 22.10 uur op NPO 2

Olympische Dromen terugkijken

Deel dit artikel