Wilfried de Jong zit zwijgend aan de rand van het bed van Yara van Kerkhof. Nog even en ze moet presteren op de Olympische Winterspelen in China. Ze is in diepe slaap. Waar droomt de shorttrackster over?

Kleine voetjes. Dat had ze als meisje. Op haar houtjes spoot Yara van Kerkhof weg over het ijs. Iedereen om haar heen was groter, maar Yara was sneller. 

Vanaf haar geboorte had Yara een gaatje in haar hart. Pas op haar zevende werd ze met succes geopereerd. Haar ouders blij, eindelijk kon hun zorgenkindje onbekommerd gaan sporten. 

Maar wacht. 

Wie serieus wedstrijdjes wilde schaatsen moest op noren staan en die bestonden niet in haar schoenmaat. Vader van Kerkhof schreef een brief naar de schaatsfabriek. Of ze zijn dochter alsjeblieft konden helpen. 

Weken later opende Yara thuis een kartonnen doos. Naast de houten leest lagen haar noren: maatje 28 en een half: Twee maten kleiner dan de kleinste fabrieksmaat.

Op die twee mini-noren gleed Yara de grote wereld in. Wat nou niet kunnen strijden met een afwijkend hart, met een kleine gestalte, met kleine voeten?

Wie zullen er in gedachten mee glijden, als ze strijdt om de gouden medaille op de Spelen? In ieder geval haar familie, de hartchirurgen van het ziekenhuis, de jeugdclub en ja natuurlijk, de schaatsfabrikant. 

Wat begon met die mini-noren op een ijsbaantje in Nederland, krijgt nu een grote finale op het wereldtoneel. 

Yara van Kerkhof? Dat is dé droom hoe heel klein uiteindelijk heel groot kan worden.

Olympische Dromen, maandag 31 januari 2022 om 22.10 uur op NPO 2.

Olympische Dromen terugkijken

Deel dit artikel