Dit is de droom van snowboarder Niek van der Velden.

Voor het slapengaan is een koptelefoon onmisbaar voor snowboarder Niek van der Velden. Een lekkere sound op zijn oren maakt hem rustig. Vanavond heeft snowboarder Niek van der Velden gekozen voor ingeblikte vogels. Gekwetter, gefluit, gefladder, hier een daar een lokroep. 

Niek is nog wakker. 

Ergens in het hoekje van zijn hersenpan zit dat gemene luikje. Als Niek dat opent, ziet hij de shit weer. Op de vorige Olympische Spelen kwam hij bij een training hard op zijn schouder terecht. Arm uit de kom, dacht hij. Een arts heeft er flink aan getrokken, maar kreeg het niet goed. Toch naar ziekenhuis. Gebroken. Opereren, stalen plaatje erin. Vier dagen stilliggen. Gek werd Niek. 

Nu is hij weer in orde. Uren in het krachthonk hebben hun werk gedaan. Niek voelt zich goed. Daarom, nu lekker dromen van een perfecte sprong. 

Een snelle aanloop (op de besneeuwde baan), daar is de ramp, steil omhoog, afzet, vrij, los in de lucht. De vogels houden hun adem in. Kijkt, daar vliegt Niek. Wat doet ie allemaal?

Zweven, om zijn as draaien, met één hand aan het board. Op de baan moet alles in split seconds op snelheid achter elkaar. Het is Duizelingwekkend. 

De vogels klappen met hun vleugels.

Dan het slot, de landing. Pats. Mee met de golf in de baan. 

Uitglijden. En dan maar hopen dat de jury gezien heeft dat die Hollander, die Niek van der Velden, zo vaak gevallen en steeds weer opgestaan, met zijn vogelvlucht tot de top van de snowboarders behoort.

Vrijdag 28 januari 2022, 22.10 uur op NPO 2.

Olympische Dromen terugkijken

Deel dit artikel