Wie. Is. De. Mol? Met die vraag houden miljoenen Nederlanders zich deze maanden weer bezig. De WIDM-podcast die vorig jaar werd gelanceerd, belandde direct bovenaan de hitlijsten. AVROTROS en NPO Radio 2-dj Annemieke Schollaardt is de presentator van de podcast, die ook dit jaar weer te beluisteren is.

Annemieke Schollaardt draait er niet omheen: ze is een groot liefhebber van podcasts. Als radiomaker luistert ze natuurlijk veel naar de radio, maar daarnaast vreet ze podcasts. Over geschiedenis, true crime-zaken, muziek, actualiteiten, waarover eigenlijk niet? Het is dus niet zo gek dat het maken van een Wie is de Mol?-podcast bovenaan haar verlanglijstje stond. Vorig jaar was het zover en werd de WIDM-podcast gelanceerd. Annemieke: “Het programma zelf en Moltalk gaan heel erg over de inhoud en het spel, maar wij wilden iets anders. Met de podcast voegen we weer iets nieuws toe, namelijk een exclusief kijkje achter de schermen. Het medium podcast is daar heel geschikt voor, want je kunt echt even de diepte in gaan.”

Drone

Dat kijkje achter de schermen kan van alles zijn. Een gesprek met de cameraman die al die fraaie beelden met drones draait, bijvoorbeeld. Of een interview met iemand die vertelt hoe een joker wordt gemaakt. “Het is ongelooflijk wat er allemaal bij komt kijken. Omdat ik zelf heb meegedaan [in 2016 was Annemieke verliezend finalist, red.] weet ik hoe het er achter de schermen aan toe gaat.” Er zijn ook vaste gasten. Presentator Rick van de Westelaken is altijd van de partij. Ook regisseur Rick McCullough schuift vaak aan bij Annemieke. En dan zijn er natuurlijk de interviews met de afvallers, die ook in haar programma Annemiekes A-lijst op NPO Radio 2 te horen zijn. Die gesprekken moeten in het diepste geheim plaatsvinden, want niemand mag vooraf weten wie het programma heeft moeten verlaten, legt Annemieke uit. “Veel van die gesprekken vinden in de auto plaats. Dan pik ik de afvaller ergens op een parkeerplaats op. Bizar dat ik kandidaten in de auto aan het interviewen ben, denk ik dan. Maar ook wel weer gaaf dat zoveel mensen in Nederland in de ban zijn van dit programma.”

blockquote
Bizar dat ik kandidaten in de auto aan het interviewen ben
Annemieke Schollaardt

Spoilers

Wie is de Mol? wordt sinds het begin omgeven door geheimhouding. Logisch, want het is voor niemand leuk als er voortijdig spoilers uitlekken, laat staan dat de Mol bekend wordt. Daarom is het extra bijzonder dat de makers de luisteraars van de podcast een openhartig kijkje in de keuken gunnen. Annemieke: “Klopt, dat is bijzonder, we voegen een extra dimensie toe. Je kunt als kijker van het programma kiezen: blijf je helemaal in de bubbel van het programma of wil je ook je nieuwsgierigheid een kans geven en weten hoe het programma wordt gemaakt? In dat laatste geval moet je zeker onze podcast luisteren. Maar té ver gaan we nooit, we denken goed na over wat we wel en niet verklappen. En wees gerust: ook ik weet niet wie de Mol is.”

Drie podcasttips van Annemieke: 

  • Radiodoc: hét documentaireprogramma van NPO Radio 1.
  • Over My Dead Body: spannende true crime-zaak.
  • Prominent Aanwezig: een podcast die ook door Annemieke gemaakt wordt. Hierin interviewt ze BN’ers over hun muziekvoorkeuren.

Dit artikel verscheen eerder in Uit en Thuis, het ledenmagazine voor AVROTROS leden vol exclusieve aanbiedingen.

Deel dit artikel