Soggen, BSA, thuis thuis en P? Vreemde afkorting en nieuwe woorden: als je studeert leer je een nieuwe taal kennen. Wedden dat jij deze woorden over een paar maanden ook gebruikt?

Heb jij je P al?

P staat voor propedeuse: het eerste jaar van je studie. Voor projecten, verslagen en tentamens die je in het eerste jaar maakt voor alle vakken ontvang je in totaal 60 studiepunten. Je krijgt je P als je al die vakken uit je eerste jaar hebt gehaald. Op de meeste hogescholen en universiteiten krijg je een certificaat uitgereikt tijdens een heuse propedeuse-uitreiking. Het is de bedoeling dat je binnen twee jaar, na de start van je studie, je propedeuse behaald hebt. Het liefst natuurlijk in het eerste jaar.

Thuis of Thuis-thuis

Ga je in het weekend naar thuis-thuis? Dan ga je naar je ouderlijk huis. Je studentenkamer is -hopelijk- thuis.

Pandapunten

Het is geen nieuwe spaaractie in de supermarkt en je krijgt ze ook niet omdat je er zo schattig uitziet of je mascara is uitgelopen. Een kenmerk van panda’s is dat ze weinig seks hebben. De vrouwtjes zijn maar drie dagen per jaar vruchtbaar. Heb je veel pandapunten dan heb je dus lang geen seks gehad. Er is een waar telsysteem, namelijk: een week zonder seks betekent een pandapunt. Spaar ze allemaal?

Pandapunten?

Heb je een positief of negatief BSA?

BSA is de afkorting voor een bindend studieadvies: de beslissing van je hogeschool of universiteit over of je verder mag met je studie. Je krijg het advies aan het einde van je eerste jaar en als het advies negatief is moet je stoppen met je studie. Serious business dus. Een negatief studieadvies kun je krijgen als je niet genoeg studiepunten hebt behaald en er geen sprake is van bijzondere omstandigheden.

Academisch kwartiertje

Het kan voorkomen dat je helemaal alleen in een lege collegezaal staat. Nee, het is geen zondag en je hebt echt goed je nieuwe rooster bekeken. Op sommige universiteiten geldt een academisch kwartiertje. Dat betekent dat de les vijftien minuten later begint dan er op het rooster staat.

Soggen

Eigenlijk moet je studeren voor je tentamen, maar ondertussen heb je al je hele kamer opgeruimd of ben je niet van je tijdlijn af te trekken. Soggen staat voor Studie-Ontwijkend Gedrag en kan erg hardnekkig zijn. Mocht je jezelf herkennen: op internet staan tal van tips. De universiteit van Leiden heeft zelfs een Uitsteltest om te zien hoe erg je uitstelgedrag is.

Soggen

AVG’tje

Ben je al een kei in koken? Of sta je voor het eerst in de keuken? De bekende studentengerechten zijn pasta of een AVG’tje: Aardappel, Vlees en Groente! Kortom: de Hollandse pot.

POP

Het kan zijn dat je een POP moet gaan maken tijdens je studie: een persoonlijk ontwikkelplan. Hierin formuleer je doelen voor jezelf, die meestal ook nog eens SMART geformuleerd moeten worden. En dat betekent weer dat je doelen specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden moeten zijn. 

Competentie

Tijdens je opleiding moet je bepaalde competenties halen. Dat zijn vaardigheden of kwaliteiten die je leert en moet beheersen aan het eind van een vak of studie. Bijvoorbeeld dat je met bepaalde computerprogramma's kan werken of dat je samenhang kunt zien tussen verschillende zaken en die kan beschrijven.

BVO'tje

Afkortingen zijn alles tijdens je studentijd. Hier gaat het om: een Biertje Voor Onderweg!

Back to School

De koffer staat weer stoffig te worden op zolder, de herinneringen van afgelopen zomer beginnen langzaam te vervagen en je moet je wekker weer zetten: de vakantie is nu écht (bijna) voorbij. De komende drie weken brengen wij je dagelijks back to school-updates waar je blij van wordt. Van binge-watchen van De Luizenmoeder, tips en tricks voor studenten, tot aan zomerse playlists, samengesteld door onze radio-dj's, voor op de fiets, in de bus of in de trein. Let's go back to school!

[Beeld: Jeffrey Cuvilier]

Deel dit artikel