Voor het zuiden van het land zit de zomervakantie er alweer op en gaan de scholen van start. Hoe hebben onze AVROTROS-presentatoren hun tijd op de middelbare school ervaren? Deze week blikt niemand minder dan presentator Ilja Gort terug! Welk advies heeft hij voor zijn jongere zelf?

Een somber detentiecentrum

“Mijn middelbare schooltijd was nogal kort van aard. Nadat ik, zonder merkbaar resultaat, drie keer de eerste klas van het Gymnasium in Amersfoort had doorlopen, vond het onderwijzend personeel het wel welletjes en werd ik van school gekickt.” Ilja had het sowieso niet echt naar zijn zin daar. "Het was een somber gebouw. Ik meen een ontwerp van de architect Rietveld, met hoge smalle raampjes die nauwelijks licht doorlieten. Het had meer weg van een detentiecentrum voor zwaargestraften dan van een school."

blockquote
Ik fietste elke dag 6 kilometer. Mijn gestaalde beenspieren zijn me nog altijd dankbaar.
Ilja Gort

Ilja als Jimi Hendrix

Ilja had niet veel vrienden op school. "Mijn enige vriend was mijn fonkelnieuwe, tweedehands Ludwig drumstel dat stond opgesteld in mijn jongenskamertje en waar ik met grote kracht mijn frustraties vorm gaf in beukende beats en roffelende rythms. In mijn tijd ging men gekleed in groene ‘jagersjassen’ met op de rug een lange, tot niets dienende split. Hierbij diende een extreem lange gebreide das te worden gedragen die de neiging had zich tussen de spaken van je voortrazende Puch te wikkelen. Voor de goede orde: zelf droeg ik dit nadrukkelijk niet. Mijn moeder naaide voor mij grillige fantasiekleding die ik afkeek van plaatjes van, met name, Jimi Hendrix.”

blockquote
Ik was alleen onzeker over mijn omgang met meisjes en dat is eigenlijk nog steeds zo.
Ilja Gort

Een geheime schuilplaats

“Ik fietste elke dag van het toenmalige boerendorpje Soest naar Amersfoort en terug. Ik schat dat het zo'n zes kilometer was. Mijn hierdoor gestaalde beenspieren zijn me er nog altijd dankbaar voor. Maar, ik bevond me slechts hoogst zelden in de schoolbanken. Ruim voor ik de school bereikte, zwaaide ik af naar de Soester Duinen, waar ik van takken een schuilplaats had gebouwd. Daar, in de rust van de natuur las ik boeken en schreef kleine gedichtjes."

“Vreemd genoeg vond ik het wel een hele leerzame tijd. Ik heb veel gelezen, veel gedrumd en er was één vak waar ik nimmer ontbrak: Latijn. De naam van de docent is mij helaas ontschoten, maar hij vertelde met zoveel vuur over de Romeinse historie en de taal dat je helemaal enthousiast werd en alles over dat vak wilde leren. Dat is hoe leraren moeten zijn en wat leraren moeten doen. Wat mij betreft moeten de salarissen in het onderwijs dan ook minimaal worden verdubbeld. Als we namelijk ooit de wereld willen verbeteren, dan kan dat maar op één manier: aan de basis van de opvoeding. En dat gebeurt door onderwijzers en leraren.”

blockquote
Jongere zelf, hier spreekt je oudere zelf...
Ilja Gort

Een advies voor kleine Ilja

“Ik was eigenlijk nergens onzeker over toentertijd, behalve over hoe ik moest omgaan met meisjes en dat is eigenlijk nog steeds zo. Tegen mijn jongere zelf zou ik zeggen: Jongere zelf, luister goed, hier spreekt je oudere zelf. Let goed op tijdens de lessen, spijbel niet, doe goed je best, maak die school af en het allerbelangrijkste: leer met meisjes omgaan…”

Vanaf 24 augustus zijn er vijftien nieuwe afleveringen te zien van Ilja's programma Gorts Wijnkwartier. Kun je niet wachten? Kom alvast in de stemming met Ilja's antwoorden op de leukste kijkersvragen uit het eerste seizoen!

De koffer staat weer stoffig te worden op zolder, de herinneringen van afgelopen zomer beginnen langzaam te vervagen en je moet je wekker weer zetten: de vakantie is nu écht (bijna) voorbij. De komende drie weken brengen wij je dagelijks back to school-updates waar je blij van wordt. Van binge-watchen van De Luizenmoeder, tips en tricks voor studenten, tot aan zomerse playlists, samengesteld door onze radio-dj's, voor op de fiets, in de bus of in de trein. Let's go back to school!

Deel dit artikel