De zomervakantie lijkt alweer ver weg nu de scholen in het hele land zijn begonnen. Hoe hebben onze AVROTROS-presentatoren hun tijd op de middelbare school ervaren? Deze week blikt presentator Jaap Jongbloed terug.

Het langste haar van de school

“Mijn middelbare schooltijd heb ik doorgebracht op het gymnasium in Den Helder. Ik had een leuke tijd, alhoewel ik voor m’n eindexamen echt hard heb moeten werken. In mijn klas zaten allemaal bijzondere types: je had de ‘correcte’ jongens, de nerds, de hippies, enzovoort. Ik paste niet echt in één van deze hokjes en kon met iedereen wel goed opschieten. Maar toen ik rondliep met het langste haar van de school was ik vast wel even een opvallende verschijning.”

Leraren plagen

“Spijbelen deed ik niet, maar ik vond het wel leuk om het sommige leraren af en toe moeilijk te maken. Ik herinner me een scheikundelokaal met hele lage kastjes. Om de lerares in de zeik te nemen, ging ik in één van die kastjes zitten en bij het oplezen van de namen kwam mijn antwoord uit dat holle kastje. Die vrouw heeft mijn onzichtbare aanwezigheid nooit kunnen verklaren…”

Altijd tegenwind

“Het was ongeveer tien minuten fietsen naar mijn middelbare school. Ik ging altijd op het allerlaatste moment weg van huis. Laatst was ik in Spanje voor een nieuwe aflevering van Het Mooiste Meisje van de Klas en toen bleek dat de vrouw die ik daar sprak ook op mijn middelbare school gezeten had. Zij vertelde dat het voelde alsof je altijd tegenwind had, op de heenweg én de terugweg. Dat was precies het gevoel wat ik ook altijd had.”

Je bent leuker dan je denkt

“Als ik één ding heb geleerd van het maken van al die afleveringen van Het Mooiste Meisje van de Klas dan is het wel dat die vrouwen eigenlijk nooit doorhadden dat ze zo bewonderd werden. Dat is wel een les voor de jongeren van nu: je wordt vaak leuker gevonden dan je denkt dat je bent!”

Jaap Jongbloed presenteert voor AVROTROS de programma's Opgelicht en Het Mooiste Meisje van de Klas. Voor dit programma ging Jaap onder andere langs bij de rebelse Steffi op Griekse eiland Lesbos.

Het Mooiste Meisje van de Klas
Back to School

De koffer staat weer stoffig te worden op zolder, de herinneringen van afgelopen zomer beginnen langzaam te vervagen en je moet je wekker weer zetten: de vakantie is nu écht (bijna) voorbij. De komende drie weken brengen wij je dagelijks back to school-updates waar je blij van wordt. Van binge-watchen van De Luizenmoeder, tips en tricks voor studenten, tot aan zomerse playlists, samengesteld door onze radio-dj's, voor op de fiets, in de bus of in de trein. Let's go back to school!

Deel dit artikel