De intro, de eerste colleges, nieuwe vrienden en je staat zo met een been in de eerste tentamenweek. Geen paniek! Deze tips helpen je met leren.

1. Begin op tijd

Als je gaat studeren krijg je veel meer lesstof te verwerken dan tijdens de middelbare school. Het is dus goed om op tijd te beginnen en zaak dat je goed meeleest met de colleges. Meestal word je gevraagd een bepaald artikel/hoofdstuk te lezen voor het volgende college. Als je dit direct goed bijhoudt, scheelt dat in de voorbereiding van je tentamens. 

2. Zoek een motiverende studieomgeving

De omgeving waar je studeert is key. Het werkt motiverend om in een omgeving te zitten waar meer mensen aan het werk zijn of zitten te studeren. Dat kan in de bibliotheek, maar tegenwoordig ook op je kamer. Op YouTube vind je tal van Study with me-kanalen waarbij je live samen kunt studeren. Er worden geen tips gegeven, maar je ziet gewoon een andere student die aan het leren is. 

3. Stop met multitasken

We denken zelf dat we goed kunnen multi-tasken en tijdens het studeren pakken we vaak even onze telefoon erbij of zetten we de televisie aan voor de gezelligheid. Maar ons brein kan niet zo goed twee taken tegelijkertijd uitvoeren. In Het beste brein van Nederland laat Victor Mids van MINDF*CK zien hoe moeilijk het is. 

4. Vind een studiebuddy

Je studiebuddy kan je motiveren of helpen als je vragen hebt over de lesstof. Ook kun je elkaar overhoren, samenvattingen delen en een studieschema samenstellen. Handig en gezellig! Toch moet het tijdens het studeren niet te gezellig worden, blijf dus kritisch op jezelf en je studiebuddy. In de pauzes is er tijd voor gezelligheid. 

5. Zorg dat je goed leest wat er staat

Tijdens het studeren is het zaak om je stof aandachtig te lezen, maar ook tijdens het tentamen zelf moet je zorgen dat je de tijd neemt om de vraag goed te lezen. We vullen zelf al snel woorden in en dat kan net het verschil maken. Hoe snel dat verkeerd kan gaan bewijst Victor Mids in een experiment voor Het beste brein van Nederland

6. Neem genoeg rust

Alleen maar door, door en door kan averechts werken. Af en toe pauze nemen helpt je weer even op te laden, zodat je daarna met frisse moed of tegenzin weer verder kunt leren. Daarom is het ook belangrijk dat je niet hele nachten doortrekt, maar goed slaapt. Tijdens je slaap kunnen je hersens de indrukken van de dag verwerken en een goede nachtrust helpt je om je de volgende dag beter te concentreren. Daarnaast werkt het ook goed tegen de studiestress.

7. Stimuleer je creativiteit

Moet je een onderwerp voor een essay of een scriptie bedenken? Dan komt een gezonde dosis creativiteit wel van pas. Zit je gewoon een beetje vast of heb je een writersblock? Met de volgende tips stimuleer je je eigen creativiteit. 

8. Actief aan de slag met lesstof

Je blijkt informatie uit de lessen en colleges beter op te slaan als je aantekeningen op papier maakt, dan dat je meetypt op je computer. Tig keer de teksten door te lezen werk niet, want op een bepaald moment neem je de informatie niet meer op. Beter is om de informatie een keer te horen tijdens het college, aantekeningen te maken op papier, de teksten door te lezen, samenvattingen te maken en de stof te bespreken met je studiebuddy. 

9. Stamphulp is onderweg

De een heeft een fotografisch geheugen, de ander kan wel wat hulp gebruiken met het onthouden van lesstof. Met de Loci methode link je zaken die je moet onthouden aan een locatie. Je kunt een route die je vaak loopt (van je kamer naar de supermarkt of je stamkroeg) in je hoofd nemen en daarbij een aantal belangrijke punten uitkiezen. Bijvoorbeeld een rotonde of bijzonder gebouw. Loop in je hoofd de route nog een keer en koppel aan elk belangrijk punt een item dat je moet onthouden. Zo kun je makkelijk een aantal items in de juiste volgorde onthouden. 

Chunking is een methode waarbij je informatie groepeert en zo reeksen makkelijker onthoudt. Victor Mids laat zien hoe dit werkt. 

Back to School

De koffer staat weer stoffig te worden op zolder, de herinneringen van afgelopen zomer beginnen langzaam te vervagen en je moet je wekker weer zetten: de vakantie is nu écht (bijna) voorbij. De komende drie weken brengen wij je dagelijks back to school-updates waar je blij van wordt. Van binge-watchen van De Luizenmoeder, tips en tricks voor studenten, tot aan zomerse playlists, samengesteld door onze radio-dj's, voor op de fiets, in de bus of in de trein. Let's go back to school!

Deel dit artikel