Het EK voetbal is in volle gang en het Nederlands Elftal is lekker op dreef! En daar horen hits bij. Door de jaren heen zijn er liedjes ontstaan die niet meer uit het voetbal weg te denken zijn. Om alvast in de voetbalsferen te komen, hebben we 11 voetbalhits voor je verzameld. Ken jij ze nog? Brul dan lekker mee!

1. Het Wilhelmus

Het nationale volkslied van Nederland: Het Wilhelmus. Het bestaat uit vijftien coupletten waar je met de beginletters van de coupletten de naam Willem van Nassou kan vormen. Maar meestal zingen we alleen het eerste couplet. Het is het belangrijkste lied voor Nederlanders, omdat we aan de tegenstander laten zien dat wij allemaal achter Oranje staan. Weet je de tekst nog niet? Oefen vast mee de volgende wedstrijd, dit is de tekst:

Wilhelmus van Nassouwe ben ik, van Duitsen bloed,
den vaderland getrouwe blijf ik tot in den dood.
Een Prinse van Oranje ben ik, vrij, onverveerd,
den Koning van Hispanje heb ik altijd geëerd.

2. Martin Garrix, Bono & The Edge - We are the people

Het officiële EK-nummer van UEFA EURO is gemaakt door Martin Garrix samen met zanger Bono en The Edge van U2.  

3. Snollebollekes - Links Rechts

Snollebollekes had met 'Links Rechts' al een hit te pakken tijdens het WK Vrouwenvoetbal en is ook dit jaar een favoriet.

4. Jan Smit & John de Bever - Wij zijn Nederland

Dit lied, gemaakt voor de Oranje Leeuwinnen tijdens het WK in Frankrijk van 2019, geeft hét gevoel van saamhorigheid! 

5. André Hazes - Nederland Oranjeland

André Hazes junior moedigt deze zomer het Nederlands elftal aan met 'Wij Zijn Oranje'. Ook zijn vader heeft meerdere Oranjehits gehad. We kennen allemaal de klassieker 'Wij houden van Oranje', maar ook 'Nederland Oranjeland' is bij de Nederlander geliefd.

6. Lee Towers - You'll never walk alone 

Het is het lijflied van de Rotterdamse club Feyenoord. Maar wanneer Nederland speelt is het lied voor iedereen. 'You'll never walk alone' van Lee Towers hoort absoluut thuis in het rijtje van beste voetbalhits aller tijden. 

7. Wolter Kroes - Viva Hollandia

Wolter Kroes won in 2008 met 'Viva Hollandia' de strijd om hét EK-lied. Bij elke kampioenschap is het lied niet meer weg te denken, een groot favoriet van veel Nederlanders. 

8. André Rieu - Hup Holland Hup

Wie kent 'm niet? 'Hup Holland Hup' werd in 1950 geschreven door Jan de Cler. Nu, ruim 70 jaar later, wordt het lied nog altijd uit volle borst meegezongen wanneer Nederland moet strijden. André Rieu stak met zijn orkest het lied in een ander jasje. 

9. Alexander Curly - Hollanders

Wie kent er niet de namen: Koot en Rep en Krol? De strijd tegen de Belgen, het hele stadion weer vol. Wie kent er niet de plaatsen van al die spelers uit het team? Na het eerste mooie doelpunt had je in de Kuip gewoon kunnen zien. Dat waren wel die Hollanders, die stijfkoppige Hollanders...

 10. De zware jongens - Het is stil aan de overkant

♫ Op het sportveld, na een zwaar verlies
Dan moet je, dat is mijn advies
Je cluppie steunen als één man
Zolang de winnaar maar niet zingen kan
'T Is stil aan de overkant
 ♫

De klassieker 'Het is stil aan de overkant' uit 2004 is nog steeds één van de meest gehoorde voetballiedjes in de Nederlandse stadions. Kunnen we dit lied vanavond luid meezingen? 

11. Andre van Duin - Nederland Die Heeft Die Bal

We eindigen deze lijst met een gouwe ouwe. Daarvoor gaan we terug naar 1980. Andre van Duin bemoedigde het Nederlands elftal met zijn hit: Nederland Die Heeft Die Bal. 

 

Deel dit artikel