Binnenvaartschippers Angela en Klaas verhuisden naar een groter schip, om meer te kunnen gaan verdienen én om matroos Jelmer een eigen hut aan boord te kunnen geven.

Een emotioneel afscheid
Vanaf de eerste dag waren Angela en Klaas al helemaal gewend aan hun nieuwe binnenvaartschip. “Er zat veel tijd tussen de verkoop en de verhuizing. We waren er dus al heel lang klaar om deze stap te zetten,” aldus Klaas. Maar het afscheid was niet makkelijk voor Angela. Daarom kijkt ze af en toe naar waar het oude schip zich bevindt. “We hebben een app op onze telefoon waarmee je kan zien waar het schip is. Het is gelukkig heelhuids in Frankrijk aangekomen en daar vaart ze nu rond.”

Op zoek naar nieuwe klussen
Angela en Klaas hebben meer moeite met het vinden van werk. “De huidige markt laat het ons niet toe om veel werk te doen. We hebben net een ritje van Amsterdam naar Regensburg over het Rijn/Donaukanaal erop zitten, maar we zijn nu leeg. Normaal heb je meteen een nieuwe reis, wat uiteindelijk ook wel gaat lukken, alleen duurt het nu iets langer.”

Nieuwe matrozen aan boord
Weinig werk is niet het enige wat ze de laatste tijd hebben moeten verduren, want toen matroos Jelmer laatst wegliep, konden ze überhaupt niet verder varen! “We hadden hem afgezet zodat hij een week naar school kon. Die nacht stuurde hij een appje dat hij niet meer terugkwam en blokkeerde hij ons.” Angela en Klaas vinden het jammer. "Hij was sinds november aan boord, heeft meegeleefd met de aankoop van het nieuwe schip, we zaten zelfs in één woning. Het is echt heel jammer, want we hebben het zo leuk gehad." Nu werken ze met twee matrozen van een uitzendbureau die elkaar afwisselen. Het is wat meer gedoe, maar er wordt wel gewerkt en Angela en Klaas hebben tijd voor elkaar. “We hebben nu altijd personeel aan boord, dus we kunnen samen leuke dingen ondernemen zonder het schip onbemand achter te laten.”

Nederland Verhuist

Deel dit artikel