De familie Bijleveld verhuisde van Kollumerzwaag naar Leeuwarden, waar ze een oude school verbouwen tot retraitecentrum en woonhuis. Zo verwezenlijken ze hun droom om mensen te ontvangen en op verschillende manieren bezig te zijn met het geloof en spiritualiteit.

Van dorp naar stad
De overstap van het dorp naar de stad bevalt de Jeannet en Lieuwe Bijleveld goed. Ze hadden verwacht dat het veel drukker zou zijn, maar dat valt alles mee. Als ze niet beter wisten, zouden ze bijna vergeten dat Leeuwarden op een steenworp afstand ligt. “Je ziet alleen de punt van de Bonifatiuskerk en je hoort op het hele uur de klokken. Dat heeft iets heel moois. Het is verder heel stil hier, wat ik waanzinnig verrassend vind. We willen natuurlijk een Stadsklooster waar we rust bieden, nou dat komt hier wel goed,” aldus Jeannet.

Het centrum gaat bijna open!
Hoewel het de bedoeling was om met Pasen open te gaan, is dat niet helemaal gelukt omdat de verbouwing van het Stadsklooster vertraging had opgelopen. Gelukkig wist de familie Bijleveld dit goed op te lossen: “Op paasmaandag hebben we een familiedag gehouden. We hadden 40 man te eten in de gebedsruimte, die we voor de gelegenheid als eetzaal hadden ingericht.” De aanvragen van pelgrims stromen inmiddels al binnen en er staat hen een heel mooi verblijf te wachten. “We hebben een aantal gekke dingen verzonnen voor in de gastenvertrekken, zoals bedstedes die boven elkaar hangen. Dit hebben we samen met een timmerman ontworpen en die zijn zo mooi geworden, daar zijn we heel erg trots op.”

Een bijzondere sfeer
Jeannet vindt het vooral fijn dat er zo’n bijzondere sfeer hangt rondom het Stadsklooster. Mensen komen spontaan langs en voelen zich in de gebedsruimte meteen thuis. “Iemand zei laatst: goh, ik voel me hier zo vrij omdat die ruimte zo gek is. Ik heb niet het gevoel dat ik hier iets kan doen waarvan het raar is.” Een groot compliment, vindt Jeannet. Maar niet alleen hun gasten zijn op hun plek in het oude schoolgebouw. “We genieten er zelf ook enorm van en vinden het fantastisch om zo gastvrij te kunnen zijn, dit was precies wat we voor ogen hadden!”

Nederland Verhuist

Deel dit artikel