Melissa was verslaafd, maar is inmiddels alweer een hele tijd clean. Daarom kreeg ze toestemming om haar begeleide woning te verlaten en op zichzelf te gaan wonen. Een spannende stap, maar het gaat hartstikke goed!

Even wennen
De verhuizing is Melissa niet in de koude kleren gaan zitten. Ze moest echt even wennen aan haar nieuwe omgeving. “Ik vond het in het begin doodeng. De eerste nacht was vreselijk. Ik was nerveus en bang dat ik ruzie met de buren zou krijgen. De eerste paar nachten had ik ook nachtmerries.” Gelukkig was dit niet van lange duur en kan ze nu genieten. “Nu heb ik een luizenleventje en gaat het heel goed met me!”

Van huis naar thuis
Dat het nu zo goed gaat, komt onder andere doordat haar huis een thuis begint te worden. Alles krijgt een eigen plek en het begint door te dringen dat dit huis echt van haar is. “Ik ben lekker aan het rommelen in huis, zet af en toe wat in elkaar en kijk rustig waar alles moet staan. Sommige dingen wil ik misschien nog veranderen, maar de blauwe muur blijft want die maakt me blij. Ik krijg nu wel het gevoel dat ik thuis ben en dat ik een plek voor mezelf heb waar ik me terug kan trekken.”

Lekker naar de supermarkt
Melissa vindt alle zelfstandigheid heerlijk, maar vooral boodschappen doen vindt ze leuk. “Het is zo fijn om de vrijheid te hebben om te bepalen wat ik ga koken en eten.” Alleen is het soms nog lastig met geld. “Ik vind het zo leuk, dat ik eigenlijk te veel geld uitgeef aan boodschappen. Ik moet budgetteren, wat leerzaam is, maar ook lastig want ik moet wel de hele week eten.” Haar appartement en financiën worden wekelijks door haar begeleiders gecheckt. “Tot nu toe heeft niemand nog wat aan te merken gehad. Op maandag komt het geld voor de week en dat is een uitdaging want ik moet wel uitkomen. Het is een lastig, maar heel leerzaam proces.”

Een levendige buurt
Met haar buren bouwt Melissa langzamerhand een relatie op, “het is een levendige buurt met veel jonge mensen en kinderen. Veel alleenstaande ouders, waardoor ik makkelijk contact met mensen kan leggen. Ik ga de buren binnenkort uitnodigen voor baklava met een kop koffie, als een welkomstcadeautje!”

Nederland Verhuist

Deel dit artikel