Wendy vond via Facebook een negentiende eeuws arbeidershuisje in het Friese Jubbega, pal naast de 'Poppebeam', de bekendste boom van Friesland. Inmiddels is de verhuizing achter de rug en is ze helemaal op haar plek.

Echt tafelen

Wendy heeft het enorm naar haar zin in Jubbega. Ze woont in een sfeervol huis, de bedstee slaapt heerlijk en ze heeft een mooie nieuwe bank gekocht. Maar ze is vooral blij met de ruimte. “Het andere huis was allemaal één ruimte, hier heb ik een aparte keuken, een eetkamer en een woonkamer. Nu kan je ook aan tafel eten in plaats van met het bord op schoot, op de bank. Nu kunnen we echt tafelen.”

Een bank die wél past

Hoewel ze tijdens de verhuizing niet zeker was of alle meubels bij elkaar wel een geheel zouden vormen, is ze inmiddels heel content met hoe het eruit ziet. Ze had vooral haar twijfels bij de rode vloer, maar toen de gele bank in de woonkamer kwam te staan, viel alles op z’n plek. Gelukkig had ze deze keer wel de goede afmetingen. “Ik had vorige keer alleen de binnenkant van het kozijn opgemeten, met de deur dicht. Dus dat weet ik voor de toekomst, dat ik een deur moet opmeten met de deur open.”

Wonen naast een beroemde boom

Wendy was bang dat ze het water in Grou enorm ging missen, maar de natuur rondom haar huisje vult dat gat goed op. De ‘Poppebeam’ trekt veel bekijks en vaak gluren die mensen daarna ook even bij haar naar binnen, maar dat vindt ze niet erg. Daarnaast heeft ze door de verhuizing haar pianospel weer opgepakt. “Ik speel piano als een malle! In Grou moest ik alsmaar rekening houden met geluidsoverlast, hier heb ik geen buren. Ik kwam in de eerste week uit mijn werk en kon ik om half 12 nog pianospelen! Niemand had er last van.”

Heimwee naar Jubbega

Het is duidelijk dat Wendy het hartstikke naar haar zin heeft in Jubbega. “Het weekend na de verhuizing, was ik in Leeuwarden. Ik merkte dat ik lekker naar huis wilde en dat mijn thuis Jubbega was. Niet meer Grou. Het heeft een goede sfeer hier, het is lekker om hier te zijn.”

Nederland Verhuist

Deel dit artikel