Komend weekend zou hij 67 jaar zijn geworden, een van Nederlands grootste volkzangers: André Hazes. Daarom kun je vrijdagavond om 20.30 uur kijken naar de verfilming van zijn leven: Bloed, Zweet en Tranen. 

Martijn Fischer in de rol van zijn leven: André Hazes. De film laat drie belangrijke fases in Hazes’ leven zien: zijn jeugd in de jaren ‘60, zijn doorbraak in de jaren '80 en begin ‘00, zijn laatste levensjaar. Bloed Zweet en Tranen is de eerste bioscoopfilm rondom het bewogen leven van Hazes.

Bewogen jeugd

Als achtjarig jochie wordt de kleine Dré behoorlijk uitgebuit door zijn agressieve vader. Hij moet van zijn vader zingen in cafés en markten. Met het geld wat hij daarmee ophaalt, gaat zijn vader de kroeg in waar hij de veel te jonge Dré aanzet tot het drinken van bier. Op een dag staat André te zingen op de Albert Cuypmarkt waar John Kraaijkamp sr. aanwezig blijkt te zijn. Hij ziet potentieel in het jochie en probeert zijn vader te overtuigen hem op nationale televisie te laten zingen. In eerste instantie ziet pa Hazes daar niet heel veel in. Maar als hij beseft dat met optredens flink geld te verdienen is draait hij toch bij. Een grote carrière blijft echter uit.

Café uitbater

In de film zie je ook de volwassen André Hazes als uitbater bij een café waar hij zelf regelmatig een moppie zingt. Zijn klanten noemen hem "De zingende cafébaas" en André timmert nog steeds aan de weg als zanger. Hij scoort een hit met het nummer 'Eenzame Kerst' en op dat moment stapt hij over van platenlabel, die hem richting het levensliedgenre probeert te sturen. In diezelfde tijd ontmoet hij de vijftienjarige Rachel.

Afscheidsconcert

In de film zie je de voorbereidingen die Hazes treft voor het afscheidsconcert in de Amsterdam ArenA. Zijn alcohol- en sigarettenverslaving, gedeeltelijke doofheid en diabetes zorgen ervoor dat dit geen simpele taak is. Enige tijd voor zijn afscheidsconcert heeft Hazes een optreden moeten afbreken omdat de verslavingen en doofheid de overhand namen. De gezondheid van Hazes gaat sterk achteruit. Op 21 september 2004, terwijl hij droomt van zijn afscheidsconcert op 27 september, raakt hij in coma. Hij sterft twee dagen later. Zijn afscheidsconcert gaat door en wordt daardoor een huldiging.

Bekijk de trailer:

De film Bloed, Zweet en Tranen wordt vrijdagavond 29 juni om 20.30 uur op NPO 1 uitgezonden.

Sterren NL Special - André H6

Wil je meer André Hazes? Kijk dan zaterdagmiddag naar de Sterren NL Special: André H6. In een 20-minuten durende special zie je zes optredens van André Hazes uit het AVROTROS-archief. Zo zie je onder andere beeldmateriaal uit 'Op Volle Toeren', 'Let's Make Music' en 'AVRO'S Platengala'. Lees meer over deze special over Hazes

Zaterdag 30 juni om 14.25 uur op NPO 1.

Concert André Hazes Jr in AFAS Live

De zoon van André Hazes, Hazes Jr, treedt in de voetsporen van zijn vader als het gaat om muziek. Dit weekend kun je op NPO 3 kijken naar de registratie van het uitverkochte concert dat André Hazes Jr gaf op zondag 8 januari in Amsterdam. In zijn eerste grote show met live band haalde Hazes alles uit het leven. Voor een uitzinnig publiek zingt hij zowel hits van zijn vader als eigen nummers, zoals 'Leef', 'Wat Is De Waarheid', 'Hé Ouwe' en 'Ik Haal Alles Uit Het Leven'.

Het soloconcert is een mijlpaal voor de zanger die na de release van zijn met goud bekroonde album 'Leef' en de gelijknamige single een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. Zijn grote doorbraak beleefde hij toen hij het nummer 'Ik Leef Mijn Eigen Leven' zong in het tv-programma 'Beste Zangers'. Het leverde hem zijn eerste nummer 1-hit op en meer dan 6 miljoen views op Youtube.

Zaterdag 30 juni om 20.30 uur op NPO 3.

Deel dit artikel