Je wordt er tegenwoordig mee overspoeld, podcasts. Waar je interesses ook liggen, er is altijd een geschikte podcast te vinden. Met deze ontspannende podcasts zit je urenlang gekluisterd aan je koptelefoon.

1. Domme vragen bestaan niet! Of toch wel? 

In de vierdelige podcast Domme vragen bestaan wel zoeken One’sy Muller en Vinny Tailor het antwoord op wat ongemakkelijke, pijnlijke, directe, grappig bedoelde of kwetsende vragen met iemand doen. Waarom zit iemand met een maatje meer niet op jouw dieetadvies te wachten? En wat wil iemand die op hetzelfde geslacht valt wél horen?

Gedurende de afleveringen krijg je te horen waarom het onbeschoft is om te vragen of een date tussen twee mannen anders is dan een date tussen een man en vrouw. En Merel Wildschut vertelt waarom dik zijn niet automatisch betekent dat je ongezond bent.

2. Moordenaars, drugscriminelen en oud-tbs’ers verbreken hun stilzwijgen in 'Daders'

EenVandaag journalist Cas de Jong gaat het gesprek aan met tbs’ers, moordenaars en andere topcriminelen. Wat ging er door hun hoofd op het moment dat ze hun gruwelijke daad pleegden? Hebben ze hier spijt van? En waarom zou de maatschappij hen nog een tweede kans moeten geven? Cas de Jong werpt een blik in het brein van mensen die tot het ergste in staat bleken te zijn.

Je krijgt onder andere het verhaal van Willeke Meijer te horen, die de verkrachter van haar dochter vergiftigde en doodstak. Ex-tbs’er Ganimet Hendrison, tuigde tijdens een zeer gewelddadige psychose verschillende mensen af. En Wilfred Kols incasseerde met grof geweld zijn drugsschulden.

3. Mischa Blok krijgt 'Liefdeslessen' van BN-ers.

Openhartige en integere gesprekken over de liefde. Wat heeft Radio-dj Domien Verschuuren geleerd van zijn vorige liefde? Wat doet Henk van Straten om conflict te vermijden? En hoe maakt politicus Rob Jetten tijd voor de liefde? NPO Radio 1-presentator Mischa Blok vraagt bekende Nederlanders, in hun favoriete kroeg, het hemd van het lijf. En die lege barkruk naast hen? Die is voor jou! 

4. Brieven vormen de basis in de podcast 'Luchten'

Een delict, een veroordeling. En dan… eindeloos wachten. In de podcast Luchten vormen brieven de basis. Brieven tussen een gedetineerde en een naaste in de buitenwereld. De geschreven zinnen lijken langzamerhand dialogen te worden.

Meerdere vragen blijven telkens knagen: wat is werkelijk vrij zijn? Wat schuilt er daadwerkelijk achter de woorden die aanvankelijk zo gewoon lijken? En verandert opgesloten zijn wat in je communicatie en de verhouding tot elkaar en tot jezelf?

5. 'VINK' is dé podcastgids van Nederland

Maar zie je nu door alle podcasts het bos niet meer? De redding is nabij! VINK is dé podcastgids van Nederland. Iedere twee weken luisteren Radio 1-presentator Mischa Blok, Vincent Bijlo - dé radiorecensent van Nederland - en Volkskrant-recensent Stan Putman met een kritisch oor naar drie Nederlandstalige podcasts. 

Het trio komt met hilarische persiflages en stelt een meedogenloos eindoordeel. Op deze manier kun je zelf besluiten welke podcasts écht iets voor jou is. Daarnaast zijn ze ook iedere vrijdagnacht van 01:00 tot 02:00 uur live te horen op NPO Radio 1!

Deel dit artikel