Op 20 mei 2020, zou ze 109 jaar zijn geworden: Annie M.G.Schmidt, de Nederlandse koningin van de schrijfpen. Met haar werk en tegendraadse teksten heeft Annie vele kinderen en volwassenen geïnspireerd.

Op een mooie Pinksterdag  

Het nummer 'Op een mooie Pinksterdag' komt uit de musical 'Heerlijk duurt het langst' (1965) van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Het lied gaat over de vader-dochterrelatie, waarin pa zich ontwikkelt van ‘een duidelijke mengeling van Onze-Lieve-Heer en Sinterklaas’ tot ‘een nul’. Het gevolg? Als dochterlief groot is, ‘op een mooie Pinksterdag, laat ze je alleen’.  (Zie hieronder de versie gezongen door Leen Jongewaard en André van den Heuvel tijdens de uitreiking van de Televizierring in 1968):

Hoorspel radiomusical Heerlijk duurt het langst 

Radiomaker Stef Visjager maakte een radiobewerking van de musical Heerlijk duurt het langst. Dit typische Annie M.G. Schmidt verhaal zit vol sterke, snerende dialogen en rake typeringen. Het draait om de dagelijkse beslommeringen van het echtpaar Marian en Ido en hun zestienjarige dochter Pinkie. Ido is niet trouw aan zijn vrouw, zij op haar beurt zoekt haar heil bij buurman Ton. Als Pinkie thuiskomt met de Turkse Ali en haar ouders vertelt dat ze met hem naar Turkije zal emigreren, doen die er alles aan haar in Nederland te houden. 

Sterrencast: Tjitske Reidinga (Marian) Pierre Bokma (Ido) Huub van der Lubbe (Ton) Arjan Ederveen (kruidenier) Lottie Hellingman (Emma) Olga Zuiderhoek (Stem Moeder) Noa Koch (Pinkie) Bart Rijnink (Wim, Ali, Antonio) In de musical zitten klassieke liedjes als Op een mooie pinksterdag, Zeur Niet, Ze mag hem hebben en Kom Kees.

blockquote
De leeftijd die ik zelf altijd gehouden heb, is acht. En ik schrijf toch eigenlijk voor mezelf. Ik denk dat dat het hele punt is. Ik ben acht.
Annie M.G. Schmidt

Op 3 november 1992 wordt Annie M.G. Schmidt geïnterviewd door Ischa Meijer. Een bijzonder openhartig en humoristisch gesprek over haar vak, abortus en haar bestaan als 'een met mos bedekte boom' in de jaren dat zij bibliothecaresse was. Dit interview is uitgeroepen tot het beste Nederlandse interview van de vorige eeuw.

Bekijk de volgende fragmenten uit de uitzending:

Wat voor iemand was Annie?

Een boomstam bedekt met mos

Waarom schrijft ze?

Deel dit artikel