In de vijfdelige documentaireserie Outcry wordt uitvoerig ingegaan op een strafzaak die meer vragen dan antwoorden oproept. De middelbare scholier Greg Kelley is een footballster wiens stralende vooruitzichten eindigen als hij veroordeeld wordt voor aanranding van een minderjarige.

Maar bijna meteen zaaien vragen en twijfels over het politieonderzoek en de rechtszaak verdeeldheid onder de bevolking van Leander in Texas. Kelleys medestanders en tegenstanders zoeken koortsachtig naar tegenovergestelde waarheden.

Het resultaat is een vreselijk, waargebeurd verhaal van een op hol geslagen rechtspraak met zoveel kronkels en dwalingen dat het nauwelijks te bevatten is. 

Greg-Kelly-gevangenis.jpg
Een terechte veroordeling of een op hol geslagen rechtspraak?
Greg-Kelly-gevangenis.jpg

Het verhaal van Greg Kelley

Het leven lachte Kelley toe aan het begin van zijn examenjaar op de middelbare school in Leander in Texas. Dat veranderde toen hij werd veroordeeld voor aanranding van een jongetje van vier en een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 25 jaar kreeg.

Maar er kwam een beweging op gang van massale steun van mensen die vraagtekens zetten bij het onderzoek, de tactieken van de openbare aanklager en ten slotte de vraag of hij terecht is veroordeeld.

Vraagtekend (aflevering 1)
De 17-jarige footballster Greg Kelley werd veroordeeld voor misbruik van een vierjarig jongetje en kreeg 25 jaar onvoorwaardelijk. Maar de gemeenschap stond achter Kelly en zette vraagtekens bij het onderzoek en de veroordeling. 

Weinig mogelijkheden (aflevering 2)
De spanning en verdeeldheid lopen op tussen de mensen die overtuigd zijn van Gregs onschuld en degenen die het kind van vier geloven. Greg heeft weinig mogelijkheden, maar dan pakt een nieuwe advocaat zijn zaak op in een poging zijn onschuld te bewijzen.

Verontrustende lacunes (aflevering 3)
Als Gregs zaak opnieuw wordt bekeken, komen een aantal verontrustende lacunes in het onderzoek en juridische vormfouten aan het licht. Ondanks de groeiende hoeveelheid bewijs die Gregs onschuld staaft, kunnen enkele belastende bewijzen niet worden genegeerd.

Outcry-Greg-Kelley-Rechtzaal.jpg
Greg Kelley in de rechtzaal
Outcry-Greg-Kelley-Rechtzaal.jpg

Onderzoek naar de politie (aflevering 4)
Terwijl Greg Kelley een definitieve uitspraak over zijn zaak door het door het hof van beroep van Texas afwacht, eisen hij en zijn medestanders dat er een onderzoek wordt ingesteld naar de politie van Cedar Park en rechercheur Dailey vanwege de manier waarop het onderzoek is uitgevoerd.

Juridische onzekerheid (aflevering 5)
Greg leeft al bijna twee jaar in juridische onzekerheid terwijl hij wacht tot het hof van beroep van Texas uitspraak doet over zijn zaak. Eindelijk doet het hof uitspraak en wordt Gregs lot bekend.

Outcry was te zien in de week van 7 juni 2021 op NPO 3.

Outcry terugkijken

Deel dit artikel