Op zoek naar Maria kandidaat Renée de Gruijl studeerde Muziektheater aan de Codarts Hogeschool voor de Kunsten. Ze werd genomineerd als aanstormend talent voor haar vertolking van Maureen in de M-Lab voorstelling Rent en ze was te zien in seizoen 8 van The Voice of Holland. 

Op televisie maakte Renée haar opwachting in series als Flikken Maastricht, Nieuwe Tijden, Mocro Maffia en De K van Karlijn. In het theater maakte ze in 2020 deel uit van de cast Lazarus, onder regie van Ivo van Hove. Ze speelde recentelijk één van de hoofdrollen in de populaire televisieserie SpangaS.

Renée wil zich niet beperken tot musical of alleen tv. Ze vindt alles leuk om te doen. Als ze op een podium staat of voor een camera en ze mag haar ding doen, dan weet ze dat dit is waarvoor ze hier is, dit is waarom ze bestaat. 

Renée herkent zich wel in Maria. Maria wil graag goed doen, net als Renée. Daarnaast is ze zorgzaam en zoekt ze de lichte kant, iets waar Renée zich ook in kan vinden. 

Benieuwd geworden naar Renée? Bekijk haar optredens van de liveshows.

Renée moet helaas het programma na de vierde aflevering verlaten. Ze laat nog een laatste keer van zich horen met het prachtige ‘Bergen of Dalen’. 

Wat is je favoriete The Sound of Music nummer? 

“‘Edelweiss’. Ik vind het heel mooi hoe klein het wordt gespeeld, en het klinkt in eerste instantie als een mooi simpel liedje, maar als je naar de tekst luistert zit er zoveel meer achter. Het ontroert mij omdat het voor mij over veerkracht gaat.”

Wat is de mooiste musical die je ooit hebt gezien?

“De allermooiste musical kiezen vind ik heel lastig. Ik moest wel gelijk denken aan één moment. Toen ik 15 was zag ik ‘The Phantom of the Opera’ in London met mijn ouders en zus. En ik weet nog dat ik bij de opening, het moment dat de kroonluchter naar beneden komt en de muziek inzet, ontzettend begon te huilen. Ik was zo overweldigd, ik kon alleen maar huilen!” 

blockquote
Enerzijds poep ik een beetje in mijn broek, anderzijds is dit precies waarom ik besta.
 

Wat betekent jouw deelname aan Op zoek naar Maria voor jou? 

“Ik weet niet hoe ik dit moet uitleggen! Mijn deelname aan Op zoek naar... is een droom die uitkomt. Ik zat als kind elke week te kijken naar het programma en ik droomde ervan daar ooit te mogen staan. Ik wist als kind al dat ik actrice wilde worden. Dat ik nu deze kans krijg, om te acteren en te zingen voor heel Nederland, is voor mij een enorm spannend en bijzonder avontuur. Enerzijds poep ik een beetje in mijn broek, anderzijds is dit precies waarom ik besta.” 

Renée de Gruijl is één van de tien Maria’s die vanaf 21 februari de strijd aangaat in Op zoek naar Maria voor de felbegeerde hoofdrol in de musical The Sound of Music. Volg AVROTROS Musical op Instagram en Facebook voor het laatste nieuws en exclusieve beelden van Op zoek naar Maria. 

Deel dit artikel