Zanger, musicalacteur en presentator Jamai Loman zit naast juryvoorzitter Pia Douwes en juryleden Carline Brouwer en Richard Groenendijk in de jury van Op zoek naar Maria.

Op zoek naar Maria is vanaf zondag 21 februari wekelijks om 20.25 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1.

Waar kijk je het meest naar uit bij Op zoek naar Maria?

"Talent ontdekken blijft het allerleukste wat er is! De verwondering om iemand voor het eerst te zien en te horen zingen. En ik kijk er naar uit om weer in een theater te kunnen zitten! Maar ik vind het met name fantastisch dat er weer een podium voor nieuw musicaltalent in Nederland is." 

Wat ga jij de Maria’s meegeven als jurylid?

"In de eerste plaats: geniet van alle bijzondere momenten die je gaat meemaken. Ik heb door de jaren heen zelf op alle plekken mogen staan, als kandidaat, als presentator en als jurylid. Iedere plek heeft z’n eigen dynamiek. Er is een mooie quote uit de film The Sound of Music: “When the lord closes the door, somewhere he opens a window”. Het is heel toepasselijk, dit programma gaat verder dan alleen de rol van Maria; het kan de deelnemers op meer vlakken verder brengen in hun carrière op de bühne." 

Idols en zijn allereerste musicalrol

Jamai werd in 2003 op 16-jarige leeftijd bekend bij het grote publiek als winnaar van de allereerste editie van Idols en zijn debuutsingle ‘Step Right Up’ werd meer dan 320.000 keer verkocht.

In 2004 stond Jamai voor het eerst in het theater met de musical Doornroosje en speelde vervolgens in Hello Dolly, Jesus Christ Superstar, The Wiz, Les Miserables, UrineTown, Droomvlucht, Joseph, Maria!, De Winnaar, Shrek en Miss Saigon. Als erkenning voor zijn rollen mocht Jamai twee keer de John Kraaijkamp Musical Award in ontvangst nemen.

Als íemand weet hoe het is om mee te doen aan een talentenjacht op televisie dan weet Jamai het en bij de terugkeer van Idols was hij dan ook een van de juryleden. Momenteel is Jamai te zien als presentator van The Voice Kids, waarin hij niet alleen de felbegeerde auditieplekken aan de kandidaten kenbaar maakt, maar tevens tijdens de live shows van deze grootse talentenjacht presenteert. Jamai presenteerde bij RTL onder andere de familiespelshow ‘De Grote Improvisatieshow’, maar ook de RedRoom in The Voice Of Holland, Hoe Zal ik Het Zeggen, It Takes Two en Time to Dance.

'Gevallen of Gevlogen'

Jamai scoorde twee nummer-1 hits, met zijn vertolking van 'Gevallen of Gevlogen' uit The Passion en zijn bewerking van 'Wake Me Up' (Avicii). Recentelijk stond Jamai alweer voor de vierde keer in het Ziggodome met de grootse show ”Holland Zingt Hazes”, hij  treedt veelvuldig op met het Metropole Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest en werkt mee Chantal’s Pyjama Party’s.

In 2019 bracht Jamai bij Universal Music zijn eerste Nederlandstalig studio-album uit, waarvoor Jamai ook zelf de muziek componeerde en de teksten schreef. Nadien was Jamai de host en solist tijdens de feestelijke viering van de Bevrijding tijdens het jaarlijkse concert aan de Amstel op 5 mei. Begin 2021 was Jamai te zien in het nieuwe RTL4-programma Over Winnaars waarin mensen met een fysieke beperking of ingrijpende ziekte het onmogelijke, mogelijk maken. Samen met de deelnemers ging Jamai uitdagingen aan om plannen, passies of ambities die ze door hun beperking hebben weggestopt of niet meer mogelijk leken, tóch waar te maken.

Zingen, presenteren, Jamai is een creatieve alleskunner. Als acteur sprak hij stemmen in voor Rio, The Muppets, Ugly Dolls, Happy Feet. In zijn vrije tijd houdt Jamai zich bezig met pianospelen of het schrijven van muziek. Daarnaast is Jamai ambassadeur van de BankGiro Loterij én van Stichting Het Vergeten Kind.

Deel dit artikel