Cabaretier, presentator en musicalacteur Richard Groenendijk zit naast juryvoorzitter Pia Douwes en juryleden Jamai Loman en Carline Brouwer in de jury van Op zoek naar Maria.

Op zoek naar Maria is vanaf zondag 21 februari wekelijks om 20.25 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1.

Waar kijk je het meest naar uit bij Op zoek naar Maria?

"Ik kijk het meest uit naar het gegeven dat we éindelijk weer eens live-optredens kunnen gaan zien in deze coronatijd. Een beetje het theatergevoel weer kunnen beleven."

Wat ga jij de Maria’s meegeven als jurylid?

"Iedere Maria is uniek en ik ga ze proberen mee te geven iets van zichzelf in de rol mee te nemen. Dat ze niet een dertien in een dozijn musicalartiest worden, maar hun eigen signatuur aan de optredens geven zodat ze zéker niet inwisselbaar worden."

Cabaret

Naast zijn studie was Richard al geruime tijd bezig met cabaret. In 1995 was hij finalist van Cameretten in Rotterdam en in het voorjaar van 1998 stond hij samen met onder anderen Claudia de Breij en Rooyakkers, Kamps & Kamps in de finale van het concours om de Wim Sonneveldprijs.

Op 29 november 1998 ging in theater PePijn in Den-Haag zijn eerste soloprogramma ‘Mind the Gap’ in première. Daarna volgden ‘Gluur’, ‘Nep’, ‘Ego’, ‘De Adem van de Nachtchinees’, ‘Na de Wedstrijd’, en de jubileumvoorstelling ‘Terug bij Af’.

Op 28 november 2011 ging in het oude Luxor Theater in Rotterdam zijn voorstelling ‘Alle Dagen’ in première waarvoor hij de Poelifinario Cabaretprijs 2012 won voor het meest indrukwekkende cabaretprogramma van dat seizoen. Twee seizoenen (2014-2016) lang speelde Richard de voorstelling ‘Met de Mantel der Liefde’ door het hele land. Eind 2016 volgde de voorstelling ‘Midden in de Winternacht’. De laatst gespeelde solo cabaretvoorstelling was de uitverkochte, zeer succesvolle tournee van ‘Om Alles!’ van 2017 tot 2019.

Musical

In 2008-2009 was Richard de alternate van Carlo Boszhard in de musical ‘Les Misérables’ waarin hij de rol van Thénardier speelde. In 2009-2010 was hij de alternate van Arjan Ederveen in de musical ‘Hairspray’. Hij speelde hierin de rol van de zwaarlijvige moeder Edna Turnblad.

In het voorjaar van 2011 speelde hij in de Musical ‘Herinnert u zich deze nog?!’ de rol van vader. Deze musical was een geheel nieuwe productie en ging over de opkomst en ondergang van het Veronica schip. In 2012 was Richard te zien als barman John in de musical ‘Yab Yum’ over het gelijknamige bordeel.

Naast zijn eigen voorstellingen en musicalrollen deed Richard Groenendijk mee in de kersttheatershow van Karin Bloemen, speelde met onder andere Lone van Roosendaal in de voorstelling ‘Liedjes van Toon’ en zong in ‘A la Longue’, een ode aan Robert Long.

Televisie

Groenendijk werkte ook mee aan verschillende televisieproducties. Zo was hij te zien in ‘Baantjer’, ‘Toen was geluk heel gewoon’, was panellid in ‘Ook dat nog!’, presenteerde samen met Mylene d’Anjou het magazineprogramma ‘Terazzo’ en maakte met Carlo Boszhard, voor diens toenmalige tv-show, een aantal persiflages op RTL-Boulevard.

Wie is de Mol?

Ook dook hij regelmatig op in Jack Spijkermans ‘Koppensnellers’ en was hij te zien in ‘Laat de Leeuw’ en de ‘Madiwodoshow’. Richard was ook één van de tien BN-ers die kandidaat waren in ‘Wie is de Mol?’. Richard maakte zijn opwachting in tv-programma's als ‘Ranking the Stars’, ‘Wie ben Ik’, ‘Het Zijn Net Mensen’ en ‘Volgende Week’.

Als kers op de taart kreeg Richard in 2016 zijn eigen zaterdagavondprogramma met zijn Rotterdamse typetje Jopie Parlevliet. ‘De Jopie Parlevliet Show’ bracht twee seizoenen lang het ultieme zaterdagavond-gevoel terug op tv.

The Masked Singer

Daarnaast was Richard te zien in tv-programma's als ‘100 jaar Toon Hermans’, ‘De 12 van Oldenheim’, ‘Maestro’, ‘De gevaarlijkste wegen van de wereld’, ‘Wat vindt Nederland’, ‘Verborgen Verleden’, ‘Nederland op Film’, ‘Sterke verhalen’, ‘Hard Spel’ en de Oliebol in de oudejaarsuitzending van ‘The Masked Singer’.

Komend voorjaar is hij te zien in de serie ‘BN’ers in de zorg’ waarvoor hij meeliep op de afdeling oncologie in het Erasmus MC.

'Tebbie Nou Op Je Muil'

Richard sprak de Nederlandse stem in van de Disney film ‘Inside Out’ (Binnenstebuiten), ‘Finding Dory’ en in ‘Ralph breaks the internet’. Groenendijk werkte als presentator bij Radio Rijnmond en presenteerde in 2002/2003 het VARA-radioprogramma ‘Spijkers met koppen’.

Naast dit alles is Richard ook actief als tekstschrijver van het R-uit magazine, schreef teksten voor de AHOY-concerten van Gerard Joling en conferences voor onder andere Karin Bloemen en een aantal keren schreef hij een column in de L’Homo.

In 2014 bracht hij het album ‘1’ uit en onlangs heeft Richard’s alter-ego Jopie Parlevliet twee carnavals liedjes uitgebracht; ‘Tebbie Nou Op Je Muil’ en ‘Spuitje d’r in, spuitje d’r uit’.

Deel dit artikel