Schrijver Adriaan van Dis is bezig met zijn nieuwe roman en verhuist van de Achterhoek terug naar Amsterdam. Toch onderbreekt hij deze drukke periode graag voor een bezoek aan theaterfestival Oerol op Terschelling. 

Van Dis gaat voor Opium op Oerol naar de muziektheatervoorstelling Wij, de verdronkenen, een samenwerking van WALPURGIS, BOT en Kloppend Hert. Een maritieme opera die is gebaseerd op de gelijknamige en waargebeurde roman van de Deense schrijver Carsten Jensen. De voorstelling beschrijft het verhaal van drie generaties (1848 – 1945) in een vissersdorp met van oorsprong een sterke sociale cohesie dat langzaam verbrokkelt en ten onder gaat.

Een oude zeeman ziet de wereld om zich heen veranderen: van de zeilschepen tot de opkomst van de stoomschepen. Hij ziet hoe de wereld ten prooi valt aan winstbejag. Als hij sterft treedt een nieuwe generatie jonge mannen in zijn voetsporen. 

Wij-de-verdronkene---walpurgis.jpg
Wij, de verdronkenen - WALPURGIS, BOT en Kloppend Hert
Wij-de-verdronkene---walpurgis.jpg

FUSE 

Tijdens deze uitzending van Opium op Oerol treedt de zeskoppige band Fuse op: een strijkkwartet aangevuld met contrabas en drums. Experiment staat bij de band hoog in het vaandel en geen concert is hetzelfde. Met hun eigenwijze verzameling stijlen en genres zijn ze deze zomer op diverse festivals en podia te vinden. 

Een liefdesverhaal tussen mens en ding

Daarnaast spreekt Maas met de regisseur van de voorstelling Alles moet weg, Sanne Nouws, over Marie Kondo, ontspullen en klampers en ruimers. De muzikale voorstelling van van mugmetdevuurvliegen, mugmetdegoudentand en House of Nouws gaat over de onveranderlijke, onmogelijke en problematische verhouding tussen ons en onze spullen.

In de voorstelling staan twee mensen centraal die alles weg doen. Het zijn verzamelaars, die bedolven zijn geraakt onder de spullen. Het wordt steeds moeilijker, omdat ze er anders instaan: de een een nostalg en de ander meer van het radicaal loslaten. Ook burgemeester van Terschelling en minimalist Bert Wassink en eilander en verzamelaar in hart en nieren Jaap Bos zijn in Opium op Oerol aanwezig om mee te praten over dit onderwerp. 

Maartje & Kine

Tijdens Opium op Oerol brengt cabaretduo Maartje & Kine een dagelijkse ode aan Oerol. Ze geven hun muzikale kijk op het theaterfestival in elke dag een nieuw lied. 

Deel dit artikel