Eva Jinek reist speciaal voor Opium op Oerol af naar Terschelling om zich onder te dompelen in het theaterfestival. Haar eerste keer op Oerol, een langgekoesterde wens van de presentatrice. 

Op het eiland bezoekt ze de voorstelling Woestijnjasmijntjes van George en Eran producties/ de Toneelmakerij. De poëtische voorstelling over moed en onschuld, inclusief een flinke wandeling, vertelt over Jacob en zijn dochter Nour die zoeken naar een veilige plek om te verblijven. Vader Jacob vertelt tijdens de reis de grappigste en prachtigste verhalen, zodat de gevaarlijke tocht voor Nour een prachtig sprookje wordt a la La vita è bella. Hoe ervaart Jinek de voorstelling als kind van vluchtelingen? En heeft ze nagedacht over hoe ze haar zoontje straks over de wereld vertelt? In Opium op Oerol doet ze aan tafel bij Cornald Maas verslag van haar ervaringen.

Cornald-en-Eva.jpg
Cornald Maas en Eva Jinek
Cornald-en-Eva.jpg

Maartje & Kine’s ode aan Oerol

Na onder andere Yentl & De Boer en Kiki Schippers brengt het cabaretduo Maartje & Kine dit seizoen een dagelijkse ode aan Oerol. Ze geven hun muzikale kijk op het theaterfestival in elke dag een nieuw lied. 

Het is niet de eerste keer op Oerol voor Maartje de Boer en Kine Håndlykken. Ze hebben in het verleden al eens op het festival gespeeld en ook op Lowlands en de Zwarte Cross. Aan muziekinstrumenten geen gebrek, want de twee spelen ukelele, banjo, piano, autoharp, mondharmonica, klokkenspel… maar het hoofdinstrument van Kine is de viool en die van Maartje de accordeon. Met hun muzikale comedy staan ze het komende theaterseizoen op de planken met Hoge noot, alweer hun vierde theatershow.

Lost Tango met Carel Kraayenhof

Orkater, Via Berlin en het Ragazze Quartet brengen de muziektheatervoorstelling Last Tango naar het eiland. Het stuk gaat over De Esperanza: ooit een glamoureus cruiseschip waar de muziek van Papa Tango hoogtij vierde, maar die nu ligt te verroesten in een haven. Actrice en zangeres Meral Polat en bandoneonist en tangokoning Carel Kraayenhof verrijken deze voorstelling en verzorgen in Opium op Oerol de muziek met het nummer: Muchacha van Pugliese. In de voorstelling bepalen twee tangovarianten de sfeer: de modern-klassieke 'tango nuevo' van Astor Piazzolla en de hedendaagse ‘tango rupturo’ van Julián Peralta. 

De voorstelling markeert het 10-jarig jubileum van Via Berlin. In 2009 maakten ze hun eerste voorstelling voor Oerol: Een mond vol zand. Ze zijn inmiddels bekend om hun volstrekt eigen vorm van muziektheater, waarin tekst en muziek een even grote rol krijgen. 

Deel dit artikel