PvdA-politica Lilianne Ploumen (1962) is een 'veelvraat' als het gaat om podiumkunsten, maar heeft nooit de tijd genomen voor Oerol. Op Terschelling hoopt ze op een extra dimensie door het buitentheater. 

Opium op Oerol met Lilianne Ploumen en Douwe Bob is vrijdag 21 juni te zien om 19.15 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending op deze pagina terug te kijken. 

Decemberdagen

Op Terschelling bezoekt ze de voorstelling Decemberdagen van Rudolphi Producties. Een voorstelling waarin twee volwassen dochters en hun moeder samenkomen om nog een keer kerst te vieren in het ouderlijk huis. Toch is alles anders; vader is er niet meer en moeder staat op het punt om te verhuizen. 

De voorstelling is geïnspireerd vanuit de Decembermoorden en de situatie in Suriname, maar dit wordt niet letterlijk in de voorstelling genoemd. Deze gebeurtenissen uit het verleden hebben niet alleen het geboorteland verdeeld, maar in de voorstelling zien we ook hoe dit sporen heeft achtergelaten op microniveau, in dit kleine gezin. Precies daarom verheugt Ploumen, die een aantal keer in Suriname is geweest, zich op de voorstelling, omdat het de problematiek klein en persoonlijk maakt.

Decemberdagen-RudolphiProducties_opium_op_oerolkopie.jpg
Bron: Via Rudolphi Producties
Decemberdagen - Rudolphi Producties
Decemberdagen-RudolphiProducties_opium_op_oerolkopie.jpg

Maartje & Kine

Tijdens Opium op Oerol brengt cabaretduo Maartje & Kine een dagelijkse ode aan Oerol. Ze geven hun muzikale kijk op het theaterfestival in elke dag een nieuw lied. In deze laatste uitzending van Opium op Oerol 2019 nemen ze afscheid van het Oerol Festival. 

Bosbrand

Presentator Cornald Maas bezocht de voorstelling ‘Fogo Correndo’ (Lopend vuur): een theatrale reconstructie van de dodelijkse bosbrand op 17 juni 2017 in Portugal. Theatermaker en journalist Marjolein Frijling, acteur Theo Martijn Wever en gitarist André F. Cardoso nemen het publiek mee terug naar die dag.

Frijling combineert theater, journalistiek en wetenschap met elkaar op het podium. Klimaatfeiten worden afgewisseld met fictieve verhalen van getuigen, waaronder het verhaal van gitarist Andre Cardoso die als zesjarige getuige was van zijn eerste bosbrand, persoonlijke inzichten van de acteurs en Portugese fado’s.

Fogo-Correndo.jpg
Fogo Correndo - Marjolein Frijling / Theo Martijn Wever
Fogo-Correndo.jpg

Douwe Bob 

Daarnaast komt Douwe Bob zingen tijdens Opium op Oerol. De zanger gaat sinds zijn vijftiende naar Oerol als bezoeker en sinds enkele jaren treedt hij zelf op tijdens het festival. Hij kwam dit jaar naar het eiland met zijn eigen, zelfopgeknapte, boot en nam zijn moeder en stiefvader mee! 

Deel dit artikel