In het programma Hart & Ziel trekt Tijl Beckand door Europa, op zoek naar de verhalen achter bekende klassieke werken. In de eerste aflevering gaat Tijl naar het Italiaanse Lucca - de stad die Puccini ademt, eet en drinkt. De tragiek in Puccini’s leven komt terug in één van zijn vele meesterwerken, ‘Madame Butterfly’. Deze opera is zo tragisch, dat de originele cast een brief stuurde naar Puccini om hun beklag te doen.

Italiaanse levensgenieter

Giacomo Puccini had zijn muzikale talent niet van een vreemde. Hij groeide op in een familie die generaties lang beroepsmusici had afgeleverd. Toch werd Puccini, ondanks zijn talent, gezien als een slechte en ongedisciplineerde leerling. Hij was een ware levensgenieter en schreef af en toe een opera als hij geld nodig had. Hij leek de opera’s zo uit zijn mouw te schudden, met indrukwekkende werken als resultaat. Voor een compositiewedstrijd in 1882 schreef Puccini ‘Le Villi’. Hij won niet, maar trok wel de aandacht van uitgever Giulio Ricordi, die nog een opera bestelde. Zo rolde Puccini in zijn baan als operacomponist. Na successen als ‘La bohème’ en Tosca, werd zijn ‘Madama Butterfly’ een stuk minder positief ontvangen.

Van drie naar twee

Puccini baseerde zijn opera op het korte verhaal ‘Madame Butterfly’ van John Luther Long. We kennen het werk als opera met drie aktes, maar oorspronkelijk had hij er maar twee. Hoewel de première van het werk in 1904 werd uitgevoerd door gerespecteerde zangers, was de reactie van het publiek slecht. De zangers hadden door Puccini’s slechte planning weinig tijd gehad om te repeteren. Puccini besloot een aantal wijzigingen aan te brengen en de tweede akte in tweeën te splitsen. Pas na de vijfde versie was hij tevreden. En dat wierp zijn vruchten af, want tegenwoordig staat het werk op de zesde plek in de lijst met meest gespeelde opera’s ter wereld.

Madama Butterfly in het kort

Een Amerikaanse legerofficier trouwt met de Japanse Butterfly, maar verlaat haar weer. De familie van Butterfly keert zich daarom tegen haar. Ze blijkt zwanger te zijn, baart een zoon en wacht op de vader. Als hij terugkeert blijkt hij echter een nieuwe Amerikaanse vrouw te hebben meegenomen. Butterfly is kapot van verdriet, en neemt een dramatisch besluit.

Hart & Ziel: Madame Butterfly - maandag 10 oktober - 22:45 uur - NPO 2

Deel dit artikel