In het programma Hart & Ziel trekt Tijl Beckand door Europa, op zoek naar de verhalen achter bekende klassieke werken. In de derde aflevering gaat Tijl naar Bristol en Kent in Engeland om het verhaal achter Ralph Vaughan Williams’ ‘The Lark Ascending’ te ontdekken. De melodie van dit werk groeide uit tot het symbool van het verdriet en verlies van de Eerste Wereldoorlog. ‘The Lark Ascending’ is op en top Brits met een Aziatisch tintje, en heeft haast een meditatieve werking door het ontbreken van maatindeling bij de vioolpartijen.

Vaughan Williams

De Britse componist en dirigent wordt gezien als sleutelfiguur van het Engels muzikaal nationalisme. Zijn tante Sophy leerde hem piano spelen en niet veel later maakte hij zijn eerste eigen compositie, ‘The Robin’s Next’. Na de middelbare school ging hij in 1890 naar het Royal College of Music in Londen, gevolgd door het Trinity College. In 1908 was hij de laatste leerling van Maurice Ravel. Hij verzamelde graag Britse liederen en ontwikkelde een liefde voor muziek uit de Britse Renaissance. Dat resulteerde in zijn eerste echte grote werk: ‘A Sea Symphony’. Zijn allerbekendste - en meest geliefde werk - schreef hij echter pas in 1914: 'The Lark Ascending'.

Leeuwerik

‘De Stijgende Leeuwerik’ van Ralph Vaughan Williams verklankt – zoals de naam al doet vermoeden - het opvliegen en stijgen van een leeuwerik. De Brit liet zich inspireren door een gelijknamig gedicht van George Meredith. “He rises and begins to round, He drops the silver chain of sound, Of many links without a break, In chirrup, whistle, slur and shake.” Vaughan Williams begon in 1914 met componeren, maar werd onderbroken door de Eerste Wereldoorlog. Pas op 14 juli 1921 werd het werk in de huidige vorm voor het eerst uitgevoerd, onder leiding van dirigent Adrian Boult. The Times verwoordde de uitvoering als volgt: "It showed supreme disregard for the ways of today or yesterday. It dreamed itself along."

Hart & Ziel: The Lark Ascending - woensdag 12 oktober - 22:45 uur - NPO 2

Deel dit artikel